Årsbokslut 2012

Året som passerat har varit ett mestadels bra år. Under året bytte jag jobb och höjde min lön. På det nya jobbet trivs jag som fisken i vattnet och får arbeta med många nya intressanta uppgifter. På minussidan finns ett tråkigt uppbrott med pojkvän.

Jag var i Asien för första gången vilket var spännande. Dit åker jag gärna någon gång igen. Utgifter har jag haft min beskärda del av, varav blandade semesterresor förmodligen var det dyraste. Jag har också köpt en tvättmaskin och en ny dator under året. Tvättmaskinen sparar mig tid samt räddar mig från negativ källarenergi varje vecka och blev därför årets solklart bästa köp.

2012 känns som året när Sverige äntligen fick bra tjänster för att titta på film och tv-serier via datorn. Netflix och HBO revolutionerade det lagliga utbudet av utländska filmer och serier. Ett utbud som varit under all kritik tidigare. Jag är förmodligen inte den enda som för första gången betalade pengar för en stream-tjänst i år. Även de svenska tv-kanalerna, som länge haft bra streaming av egna produktioner, jobbar på med premiumvarianter (som dock är för dyra enligt mig).

2012 var också första året med ISK. Jag öppnade inte ett själv men har många bekanta som gjorde det. Barnsjukdomar verkar dock finnas kvar, bland annat har jag hört rykten om svårigheter att flytta ett ISK mellan banker. Någon som råkat ut för detta?

Jag har sparat 139 337 kr i år. Sparsumman överstiger mitt sparmål för året och utgör över 40% av mina inkomster. I detta ingår också utdelningarna vilka har återinvesterats. Ungefär 75% av nysparandet har gått in i säkra placeringar och 25% till aktier under året. Något som gjort att jag äntligen nått en övervikt i säkra tillgångar. Jag har precis som jag planerade efter sparfloppen 2011 börjat avsätta ett särskilt månadssparande för resor och håller därmed den lyxen utanför det ordinarie sparandet. Det fungerar bra. Överlag har jag hållt budget bättre än på många år, jag har enbart slösat tre tusen utöver de budgeterade utgifterna.

Tillgångarna var vid förra årets slut värda 475 381 kr och vid detta årets slut 608 091 kr. Jag nådde härligt nog mitt delmål för sparandet 2012 - 600 000 kr! Målet för eget kapital (tillgångar minus skulder) var 480 000 kr och även det målet klarade jag med ett eget kapital på 488 705 kr.

Utvecklingen för samtliga tillgångar (medräknat räntespar) under året var -1,40%. Om jag räknar in utdelningarna så var den totala utvecklingen 1,51%%. Utvecklingen är klart sämre än index. Förklaringen är till större delen Ratos som gått ner rejält och som samtidigt var ett av mina största innehav vid ingången av 2012. Även Fortum har gått knackigt. De aktier jag har som gått bättre än index är tyvärr mindre innehav. Inkomst av kapital såsom utdelningar under året var ca 13 830 kr och kapitalkostnader var ca 3 780 kr (skatt och courtage).

Utvecklingen för mina svenska aktier syns nedan (bild från Avanzas jämförelsetjänst).


Börsen gick upp 12% under 2012. Jag gjorde ett antal köp under året och försökte följa mina riktlinjer för vid vilka nivåer jag skulle köpa. Bland annat köpte jag Axfood på 219 kr och Skanska på 102 kr. Under året så avvecklade jag Industrivärden helt. Tyvärr gjorde jag ett byte mot Fortum vid helt fel tidpunkt och köpte för ungefär 18 euro.

Min PPM har gått upp 6% under året. Helt ok med tanke på att jag har 75% ränta och 25% aktiefond.

Mina nyårslöften för 2012 och deras utfall:

* Öka mitt amorterande till CSN med en liten peng varje månad - avklarat!

* Göra minst en resa till ett nytt land - avklarat (jag var i själva verket i två för mig nya länder)!

* Nya spännande utmaningar i arbetslivet - avklarat!

* Spara minst 120 000 kr - avklarat!

* Cykla och träna mycket - delvis avklarat med hjälp av nytt gymkort och simkort, är dock oerhört nöjd med cyklandet. Höjdpunkten var när jag cyklade en 6-milstur fram och tillbaka under en helg.

Nästa år vill jag spara minst 130 000 kr, öka den månatliga amorteringen till CSN med 100 kr, höja lönen med minst 4% och fortsätta med träning och cykling. Det hade även varit fantastiskt om jag äntligen kom iväg på den där cykelsemestern jag längtat efter flera år.

//Finanskvinnan

Sparmål uppnått!

De nordiska börserna har stängt för året, en lite småtråkig avslutning får jag säga. Men så har jag inte sett några stora rubriker om "Julhandeln slår nya rekord" heller. Något som förmodligen är för allas bästa i det långa loppet.

Trots seg börs nådde jag till min stora förtjusning sparmålet för 2012, som är 600 000 kr. Jag kom över med en marginal på några tusenlappar.

När 2013 är slut är mitt mål att jag ska ha 800 000 kr i tillgångar. Yikes!


 //Finanskvinnan

Aktieköp 2012

Nu börjar det dra ihop sig till nytt år. I vanlig ordning har jag mer eller mindre glömt de aktieaffärer jag gjort till "dåliga" kurser. Som väl är finns all historik sparad och en sammanställning över årets aktieköp ser ni nedan.

Namn Åtgärd Kurs Valuta Utveckling sen köp/ försäljning
Axfood KÖPT 219 SEK 11%
Fortum KÖPT 18 EUR -20%
Fortum KÖPT 16 EUR -11%
Fortum KÖPT 14 EUR -1%
Handelsbanken B KÖPT 214 SEK 4%
Industrivärden C SÅLT 96 SEK 11%
Ratos B KÖPT 72 SEK -10%
Ratos B KÖPT 65 SEK 0%
Ratos B KÖPT 62 SEK 4%
Ratos B KÖPT 58 SEK 12%
Skanska B KÖPT 102 SEK 8%

Tyvärr har jag gjort ett par mindre bra köp i Fortum. Å andra sidan har jag inte gjort köpen till några större belopp. Köpet av Axfood på 219 kr är ett av de inköpen jag är mest nöjd över. När Axfood gick ner började jag känna att det var lika bra att passa på, rörelserna i aktien brukar inte vara särskilt dramatiska. Idag ligger kursen runt 240 kr.

Har du gjort någon affär som står ut under 2012?

//Finanskvinnan

Ratos sänker utdelningen

Imorse var jag på väg till jobbet i vanlig ordning när Ratos nyhetsbrev damp ner i mailkorgen. Jag kan säga att jag vaknade till ordentligt när jag läste innehållet. Utdelningen sänks till 3 kr per aktie. Skälet anges vara köpet av norska Aibel samt att man vill ha kassa för eventuella ytterligare köp.

Jag tror inte att köpet är huvudskälet till den sänkta utdelningen. Om ledningen hade haft förtroende för den framtida utvecklingen i innehavsbolagen så hade man väl kunnat nyttja kreditlinan och bibehållt utdelningsnivån. Dock är det här förmodligen det vettigare alternativet i det långa loppet. Något som inte hindrar min inre treåring att egoistiskt sura över den uteblivna utdelningen för egen del.

Tilläggas bör dock att utdelningsnivån fortfarande är hög, omkring 4,6%. Aktiekursen gick ner ungefär 5% under dagen. Ett litet hack i julrallyt.

//Finanskvinnan

SEB inför amorteringskrav

SEB har meddelat att de inför ett amorteringskrav på nya lån samt höjningar av lån efter 1/1 2013. Kunder kan ansöka om undantag men huvudregeln är att lånet ska amorteras av på 60 år.

Det ska bli intressant att se om de andra storbankerna följer efter.

Enligt min åsikt är amorteringskrav ett steg i helt rätt riktning. Att bygga ett samhälle på billiga krediter som aldrig betalas tillbaka är inte hållbart i längden.

//Finanskvinnan

Rekordlåg CSN-ränta

CSN-räntan för nästa år blir rekordlåga 1,3%. Det är den lägsta CSN-räntan någonsin. Detta påverkar min plan för 2013.

Jag har i dagsläget en automatisk överföring på 250 kr per månad som jag kan använda för extraamortering vid årets slut, om inget roligare har dykt upp att slösa pengarna på.

Min fundering var att öka amorteringen med en hundralapp varje månad och minska överföringen.

Nu kommer jag inte öka den månatliga amorteringen utan fortsätter på samma spår som tidigare. Eventuellt kommer jag använda summan jag tänkt extraamortera till vanligt sparande i år också.

Min maximala sparränta är i dagsläget 3,15% innan och 2,205% efter skatt. Klart högre än CSN-räntan alltså.

//Finanskvinnan

Mer om kontospar

Jag förvånades över att Svea Direkt inte skickade ut ett mail om sin räntesänkning i helgen, som de brukar göra. Efterforskningar på hemsidan visar att de gjorde en annan förändring samtidigt som de sänkte räntan.

En nyhet verkar vara att man kan öppna ett kapitalkonto och binda pengarna 12 månader från och med 1/12 2012. Då får man en rörlig ränta som är 0,30 procentenheter högre än räntan på sparkontot. Det vill säga att den som öppnar ett konto idag och binder sparandet i ett år får för närvarande 3,05% ränta. 0,05% högre ränta än vad det var på det vanliga sparkontot så sent som i fredags.

Jag tittar på att öppna ett till räntesparkonto hos Hoist spar för att kunna styra räntesparandet varje månad till det konto som för tillfället har högst ränta. Räntan på det obundna kontot är för närvarande 3,15%. Någon som avråder till detta?

Svea Ekonomi har högsta kreditrating och stark ekonomi av infon på allabolag att döma. Hoist har gjort en nedgång i vinsten mellan 2010 och 2011 men ligger fortfarande på plus. Både Svea Direkt och Hoist spar omfattas av den statliga insättningsgarantin.

//Finanskvinnan

Svea Direkt sänker räntan

Från och med 1/12 2012 är räntan hos Svea Direkt 2,75% istället för 3%. Trist för oss sparare.

//Finanskvinnan

Julrally?

Jag är väldigt nära mitt sparmål för 2012-12-31 som är 600 000 kr i tillgångar. Vid den senaste sammanställningen var tillgångarnas värde 598 118 kr.

Nu gäller det att börsen inte kraschar om jag ska nå mitt mål. Jag gjorde en tillbakablick på OMXSPI:s utveckling i december för 2007 till 2011. Om backspegeln säger något om framtiden så ser utsikterna goda ut. 2008, 2009, 2010 och 2011 innebar en positiv utveckling. Endast 2007 hade en negativ utveckling för OMXSPI i december av åren jag tittade på. En orsak till detta kan vara insättningen av PPM-pengar som sker omkring den 8-10:e december varje år. I själva verket är december den fjärde bästa börsmånaden (för OMXSPI) efter april, mars och juli.

Tyvärr är inte backspegeln en särskilt tillförlitlig metod att förutsäga framtiden.


Det vore fantastiskt om jag nådde målet. Speciellt som jag inte gjorde det förra året. Det nästkommande målet för 2013 är en ökning till 800 000 kr som det ser ut idag. En nivå som inte känns särskilt realistisk. Kanske måste jag revidera det delmålet.

Något annat som känns positivt är att jag äntligen börjar få en tydlig övervikt i säkra placeringar (räntespar) jämfört med aktier.  Fördelningen är nu 53%/47% och jag kommer fortsätta öka det säkra sparandet tills jag ser en tydlig dipp på börsen. Så länge kommer jag bara köpa på mig aktier om mina önskenivåer uppnås och autoköp görs via stop loss.

Vad innebär det konkret att ha 47% aktier? Jo, för mig innebär det att min totala risk är 47%/2=23,5%. När nästa riktiga börskrasch kommer så utgår jag från att mina aktier totalt kommer gå ner 50% i värde. Om aktierna utgör en mindre del av mitt totala kapital så är det en lägre risk som helhet betraktat än om jag hade haft alla pengar i aktier.

//Finanskvinnan

Ratos säljer med förlust

Ratos säljer Contex med en exitförlust om ca 125 miljoner kronor. Bolaget inköptes innan finanskrisen 2007 så det kanske inte är så konstigt att det visade sig bli en dålig affär.

Jag tänker att det är positivt att Ratos rensar i portföljen och tar nya tag framåt.

I övrigt har aktiekursen gått från 56 till 66 på en månad. En ökning på 17%.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder december 2012


//Finanskvinnan

Det blev billigt

Statslåneräntan 30/11 blev 1,49% vilket är en sänkning jämfört med statslåneräntan 2011 som var 1,65%. Besser har skrivit en bra sammanfattning om skatten på ISK.

//Finanskvinnan