Köpt lite aktier

Jag har köpt några Skanska till en köpkurs om ca 117 kr. Förmodligen gör jag något till köp för att utdelningsmaximera under april också. Sen blir det ett till köp i maj när de sista utdelningarna kommit in på kontot och därefter eventuellt räntespar resten av året. Det var ungefär så det såg ut 2012 och än ser jag ingen indikation på en kommande börskrasch som motiverar jag köper en stor del aktier för det jag nysparar.

Ratos kan komma att bli en köpkandidat beroende på kursutvecklingen framöver. Förhoppningsvis blir inte de berörda anställda alltför nedslagna av sin optionsförlust, utan kämpar på mot nya mål.

//Finanskvinnan

Avanza Forum 2013

Idag besökte jag Avanza Forum i Globen en sväng. Det var jättebra som vanligt. I år hade de ett litet tremannaband som spelade pausmusik, mycket trevligt. De enda nackdelarna var att det var fullt i garderoben och att det var väldigt mycket folk som skulle röra sig samtidigt emellanåt. En gullig give away kom från AMF Fonder - en liten fröpåse med solrosor och en önskan om god tillväxt 2013. Jag ska plantera dessa på balkongen har jag tänkt.

Jag missade tyvärr Hans Rosling precis. Däremot såg jag ett par andra intressanta punkter.

Chefsekonomerna Cecilia Hermansson och Sven-Arne Svensson pratade tillväxt. De trodde båda att Riksbanken kommer hålla räntorna på nuvarande nivå både 2013 och 2014. Intressant var även att höra Sven-Arne komma med lösningen på USA:s skuldproblematik - att höja bensinskatten till Svensk nivå. Detta skulle enligt utsago lösa 2/3 av statsskulden. Något som sannolikt inte kommer ske.

SPP:s VD Sarah McPhee fick prata själv eftersom Peter Norman drabbats av plötslig magsjuka. Det var dock intressant att höra hennes reflektionen om våra inlåsta pensionspengar. Hennes vision verkar vara ett konto för alla pensionspengar, något jag också tycker verkar vara optimalt. Tyvärr verkar vi vara långt ifrån flytträtt. Arbetsgivarorganisationerna förefaller föredra att behålla makten över pengarna framför att tänka på kundernas bästa. Dock vill jag invända mot att det skulle vara positivt med arbetsgivarens inbetalda pensionspremier på lönespecifikationen, vilket Sarah förespråkade. För personer som har en förmånsbestämd lösning säger storleken på kostnaden för arbetsgivaren inget om vad den anställde själv har att plocka ut när denne går i pension.

Pratade pension gjorde även Ulf Kristersson och Erik Lallerstedt. Den sistnämnde var med dels i egenskap av sponsor bakom de goda wrapsen som serverades, men även som arbetande person över 65 års ålder. Ulf Kristersson menade att dagens pensionssystem är relativt stabilt även för framtida generationer men att hela systemet kräver att fler arbetar längre eftersom pensionsutbetalningarna kommer minska annars.

Magnus Angenfelt berättade om sin bok "Världens 99 bästa investerare" som verkar riktigt läsvärd. Gemensamt för de skickliga investerarna var att de valde investeringar med en uppsida men också med låg risk. De justerade även hela tiden sin strategi och lärde sig av sina misstag. Ett tips från Magnus är att alla som vill investera ska fundera ut vilket investeringstemperament de har. En person som vill investera kortsiktigt ska inte tvinga sig att investera långsiktigt, det blir inte bra. Här vet jag inte om jag håller med i och med att jag själv inte tror på kortsiktiga investeringar över huvud taget. Dock finns säkert massor med personer som lyckats bra med sådana. Helt fantastisk var videointervjun med en person som finns med i boken, en svensk som alltså är den främste svenske investeraren genom tiderna. Han fick en spontan applåd när klippet hade visats. Den intervjun kan jag verkligen rekommendera att ni letar upp på Avanzas hemsida (inslaget börjar på 03:33:45 i länken med hela sändningen).

Sist men inte minst tittade jag på VD-duellen mellan Olof Faxander (Sandvik) och Ola Rollén (Hexagon). De hade en del spännande att säga. Bland annat att båda dessa bolag har stark exponering mot tillväxtmarknader (33-40%). Ola Rollén berättade även att det råder en trend mot att plocka tillbaka produktion till västvärlden igen hos Hexagons kundföretag. Inte till just Sverige kanske, men Apple tar till exempel produktion från Kina till Nordamerika.

Sen gick jag hem och missade de sista inslagen.

//Finanskvinnan

Ratos köper SF!

Äntligen händer det lite spännande saker på Ratos-fronten när bolaget nu köper SF Bio (källa: DN). Vågar man hoppas på en aktieägarrabatt på biljetten?

//Finanskvinnan

Belåna kapitalförsäkring?

Jag har funderingar på att kanske skaffa kredit i kapitalförsäkringen. Frågan är om det skulle löna sig?

Jag har mitt system med stoplossar som utlöser köpordrar i mina olika nordiska aktier när aktien når vissa kurser. Som bekant kan mycket hända på börsen och det finns inget sätt för mig att veta exakt när en köporder kommer läggas. Därför behöver jag ständigt ha lagom mycket pengar liggande likvid i kapitalförsäkringen. Det brukar röra sig om 5 000 - 10 000 kr som jag får 0% ränta på.

Att ligga likvid i kapitalförsäkringen är ingen hit med tanke på schablonbeskattningen på både insättning och värde.

Kan det vara ett alternativ med kredit i kapitalförsäkringen istället? Fungerar det så som jag tror, att en köporder läggs (antingen av mig manuellt eller automatiskt via stoploss) och att köpbeloppet täcks med krediten om inte tillräckligt med pengar finns inne i kapitalförsäkringen vid köptillfället? Eller måste jag ansöka om ett lån för varje köp eller flytta lånade pengar från något specialkonto in i kapitalförsäkringen?

Om jag belånar mig så blir jag insättningsbeskattad på beloppet två gånger, som jag tolkar det. En gång när jag lånar pengarna och en gång när jag för över pengar för att betala tillbaka beloppet. Dessutom tillkommer ränta på de lånade pengarna.

Kan det trots detta vara lönsamt för mig att belåna istället för ha likvider i kapitalförsäkringen?

PS,

Håkan Hellströms nya singel är fantastisk! //Finanskvinnan

Google Reader läggs ner

Idag meddelade Google att Google Reader läggs ner. En sorgens dag för alla oss som följer många bloggar (själv har jag 300+ i min feed).

Feedly kan eventuellt vara ett alternativ. Idag är Feedly kopplat till Google-kontot men de kommer tydligen införa en egen motor senare för "seamless transition". Älskar att Feedly är lite på nu, i denna hastigt påkomna RSS-kris.

Vad innebär då detta för mig som är aktieägare i Google?

Ja, kanske är det positivt. Det är negativt ur annonseringssynpunkt att läsare inte besöker bloggarna utan bara läser inläggen. Speciellt sedan Google tog bort möjligheten att annonsera i RSS-feeden, något vi kanske borde ha tolkat som ett tecken på att Reader skulle läggas ner. Kanske kommer nedläggandet av Reader öka bloggbesökandet och med det öka Googles annonsintäkter ytterligare.

//Finanskvinnan

Ingen Axfoodstämma

Det blev ingen Axfoodstämma idag. Synd tycker jag - det är en av de trevligare stämmorna.

Var det någon läsare som var där?

//Finanskvinnan

All time high på Wall Street

Börsen verkar bara gå uppåt nu för tiden. I veckan nådde Dow Jones Industrial Average all time high-nivå. Den återuppståndne succébloggaren Miljonar sålde av aktier och fonder till ett värde av 800 000 kr i samma veva.

Själv säljer jag som vanligt inte. Jag har två förhoppningar om börsen framöver, som delvis motsäger varandra.

1) Börsen fortsätter att gå upp under året och jag når mitt sparmål för 2013. Sen fortsätter börsen gå upp även nästa år och jag når min miljon i tillgångar i slutet av 2014 som planerat.

2) Börsen tuggar på uppåt tills utdelningarna är genomförda i de svenska bolagen. Därefter kraschar den totalt och jag kan passa på att fylla på t ex Axfood till rimligt pris igen. Att de amerikanska börserna skulle dras med i det svenska/nordiska utdelningsrallyt håller jag dock för mindre rimligt.

Det ena scenariot innebär att jag själv köper mindre aktier. Det andra att jag köper mer aktier.

Jag tog en titt på hur OMXSPI har sett ut i mina månadssammanställningar sedan jag började blogga. Det visade sig att topp tio-nivåerna på indexet sedan början av februari 2007 var de tio första månaderna jag bloggade. Indexet var under dessa månader mellan 378-424. Idag är OMXSPI på 379,47.

Namn period OMXSPI värde
Feb 07 394
Mar 07 378
Apr 07 396
Maj 07 414
Jun 07 424
Jul 07 417
Aug 07 397
Sept 07 393
Okt 07 394
Nov 07 380
Dec 07 358
Jan 08 332

//Finanskvinnan

Utdelningsmaximerad

I januari och februari har jag köpt aktier för allt nysparande för att maximera utdelningsbeloppet för året. Det har resulterat i att jag nu har något mer pengar i riskfyllda tillgångar än i säkra. Vilket jag inte är helt bekväm med

Det är lite av en tradition att jag köper utdelningsaktier för hela slanten innan utdelningarna kommer. Sen kan jag spara på konto resten av året, och rätta till fördelningen av risk/säkra tillgångar.

Jag är för övrigt väldigt nyfiken på hur börsen kommer gå efter utdelningarna. Axfood är på helt galna nivåer nu (runt 270). Förra året rasade aktien ordentligt efter utdelningen. Om samma sak händer i år vill jag definitivt köpa mer.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder mars 2013

//Finanskvinnan