Köpt Fortum

Jag har köpt några Fortum på 13,90 kr. H&M närmade sig ett köp men vände sedan upp igen. Samma med Skanska. Om nedgången fortsätter i säg ett år eller två till så är det dumt att shoppa för hela slanten nu.

//Finanskvinnan

Glöm inte valutakursen

Idag är det midsommarafton, härligt! Hoppas ni alla har det fint. Innan jag försvinner ut i sommaren så passade jag på att lägga in vilka valutakurser jag köpt utländska aktier för. Det tar tid att göra en sån sak fem-sex år bakåt i tiden kan jag säga. Tidigare har jag noterat valutakursen enbart när jag helt avslutat ett innehav, och då räknat på att samma kurs gällt vid alla transaktioner (vilket såklart inte har stämt).

Jag tipsar alla om att börja notera valutakurserna i era excelark direkt vid köp och försäljning, om ni inte redan gör det. Trots allt har valutakursen viss betydelse för resultatet i slutändan.

//Finanskvinnan

Fyllt på med Coca Cola

En iskall Coca Cola är aldrig fel i sommarvärmen. Jag fyllde på med Coca Cola Company i portföljen till en kurs på $39. Det var ett tag sedan kursen var under $40 sist. På grund av de kvartalsvisa utdelningarna är jag mycket intresserad av att öka mitt innehav i bolaget. Om kursen fortsätter ner ökar jag mer senare. Jag köper då för några tusenlappar, går det ner ytterligare så ökar jag köpsumman. Bra rim för övrigt, det ska jag tänka när jag ser de röda siffrorna i portföljen.

Idag var en dag med stora nedgångar, största på länge faktiskt. Några innehav har krupit ner under mitt GAV vilket öppnar för potentiella sommarköp per stoplossorder. Nedgångar på börsen öppnar också för irrationell oro och rädsla. Lika bra att börja träna på börskrasch-hantering. Jag kan investera, jag är inte rädd.

När kursen går ner så köper jag mer.

//Finanskvinnan

Förlängd "hållbarhet" på stop loss-ordrar hos Avanza

Till min stora glädje ser jag att en trigger i en stop loss hos Avanza nu kommer kunna ha 6 månaders giltighetstid istället för som tidigare max 30 dagar. En klar förbättring.

Dock kan jag inte förlänga mina befintliga stop lossars giltighetstid längre ser det ut som. Jag hoppas att det kommer bli möjligt framöver. Det verkar onödigt att behöva lägga om hela ordern med följdordnar en gång i halvåret.

UPDATE

Avanza har dragit tillbaka den förlängda giltighetstiden och det går nu bara att ha 30 dagar som längst igen. Förhoppningsvis kommer det tillbaka till hösten.

//Finanskvinnan

Hur tungt investerad i börsen är du?

Chrimatistikos har för en tid sedan gjort en sammanställning av hur stora aktieinnehav olika ekonomibloggare, däribland jag själv, har.

I och med att vi alla som sparar och investerar har olika förutsättningar så tycker jag att det är ett mer intressant nyckeltal att titta på hur stor andel av sparkapitalet vi har valt att exponera mot börsen. Svara gärna på pollen som ligger till vänster på bloggen med det som ligger närmast i ditt fall.

Själv hade jag exakt 50% "risk"-exponering, det vill säga mot börsen, och 50% i säkra placeringar i form av sparkonto vid den senaste sammanställningen. För enkelhetens skull räknar vi inte med tillgångar i form av fastigheter/konst eller liknande, utan bara sparkapital.

Kommentera gärna din fördelning!

//Finanskvinnan

Inga preferensaktier för mig

Ratos meddelar att emissionen av preferensaktier är fulltecknad. Roligt att intresset var så stort! Jag valde att inte teckna mig.

I och med att preferensaktierna har företrädesrätt till utdelning framför B-aktierna så kommer det bli intressant att se om även vi andra aktieägare får någon utdelning framöver. Förhoppningsvis använder Ratos emissionspengarna till att göra riktigt bra affärer, och då har vi inget att oroa oss för.

//Finanskvinnan

Tio faktorer som gör mig till en sämre investerare

Här kommer tio faktorer utan inbördes ordning som förmodligen inte har gjort mig och kanske inte heller någon annan till en bättre investerare. Vissa av punkterna ägnar jag mig åt dagligen, mot bättre vetande/tyckande.

1) Att använda branschlingo och därigenom få en falsk känsla av "kunskap". Branschlingo varken minskar risker eller ökar kunskapsnivåer när det gäller investerande.

2) Teknisk analys. Humbug enligt min mening. Varför har vi underpresterande fondförvaltare med miljonbonusar om det funkar? De borde väl ha lärt sig denna metod om den fungerar, antar jag. Fast varför skulle de då jobba åt någon annan istället för att bara casha in pengar på egna affärer?

3) Trading. Sökes: Dig som har tjänat pengar på daytrading och korta affärer. Finns du? Med "tjänat pengar" menar jag att det finns mer pengar på ditt konto nu än vad du totalt har satt in (minus eventuella uttag).

4) Att titta på historik för en akties rörelser, eller aktier i allmänhet, och därigenom bygga en strategi. Historik säger inget om framtiden. Men kan möjligen vara bra för allmänbildningen.

5) Att titta på historik för utdelningar och förutsätta att det säger något om framtida utdelningar. Se bara på Ratos.

6) Att läsa ekonomibloggar och följa metoderna de förespråkar. Precis som de flesta (om inte alla?) som investerar i aktier har vi ingen aning om vad vi pratar om.

7) Att läsa om Warren Buffett och tänka "Ok, jag testar väl det då". Han har verkat i en tid och med förutsättningar som ingen (gissar jag) kommer kunna efterlikna på långa vägar. Att läsa om filosofin och inspireras av framgången är jättebra, men utgå inte från att framgången är möjlig att efterlikna.

8) Att investera i fonder med höga avgifter. Avgifter kan äta upp många tusenlappar av pension och annat sparkapital genom åren. Jag ser ingen anledning att köpa fonder med avgifter alls, jämfört med aktier och sparkonton med insättningsgaranti.

9) Att följa börsen noggrant. Jag kan inte påstå att det har hjälpt mig att följa börsen på det sätt jag gör (en snabbkoll ett par gånger dagligen är minimum). Jag vill inte köpa aktier på rädsle/euforiimpuls i alla fall, utan styr köpen till rimliga köpnivåer med stoplossar. För mig och säkert många andra hade det bästa varit att låta någorlunda rationellt satta stoplossordrar sköta köpen och att inte tänka så mycket på börsen.

10) Att följa börsforum på nätet där privatpersoner (och för den delen proffs) uttalar sig om aktier. Se motivering till punkt 9 samt punkt 6.

Vad tycker du, hjälper något av ovanstående dig i dina egna investeringar? Eller håller du med mig?

//Finanskvinnan

Sommarstiltje igen?

Sommaren är historiskt sett dålig för börsen. Juni är enligt min egen statistik den absolut sämsta börsmånaden. "Mycket riktigt" har mina innehav gått ner rejält hittills under månaden.

Kanske innebär detta att jag kan göra ett par köp under sommaren trots allt. Lite Skanska och Ratos kanske. Axfood ligger fortfarande runt galna 275-280. Om Axfood går ner till 220 igen (som förra året) så är det jag som tar fram den stora plånboken.

//Finanskvinnan

För oss med kapitalförsäkring...

Insättningar till kapitalförsäkringar räknas med till hälften i skatteunderlaget om de sätts in under andra halvan av året. Just nu i brytet juni-juli så går det alltså att tjäna ett par kronor på att låta månadssparandet gå in i kapitalförsäkringen i början av juli istället för i slutet av juni.

//Finanskvinnan

Funderar på Unilever

Jag har läst på om Unilever och funderar på att köpa in mig om kursen går ner framöver. Bra blogginlägg om bolaget finns bland annat på Aktieinkomster.se. Det jag tycker om med bolaget är bredden i varumärken, den globala marknaden och hållbarhetsarbetet. Min förhoppning är att bolaget är lite av ett globalt Axfood.

Bolaget delar ut fyra gånger per år. Dock är det ingen imponerande storlek på direktavkastningen för tillfället, i och med att kursen är hög. Information om utdelningarna finns här.

Jag lägger in en bevakning på Unilever NV och PLC och kommer förmodligen köpa om kursen går ner till $30 eller lägre. Det är varianten som är noterad på NYSE som är aktuell för inköp. Idag ligger kursen runt $40.

//Finanskvinnan

ISK vs KF - hur gick deklarationen för er som bytte?

Nu har investeringssparkontot funnits i ett år och ni som valde att ha pengarna i ett sådant har deklarerat för första gången.

Hur har det gått?

Är ni nöjda med hur kontot har fungerat?

Drog ni av schabloninkomsten i deklarationen och förtrycktes det i så fall?

Drog ni av källskatt på utländska utdelningar och förtrycktes det i så fall?

Av detta blogginlägg att döma verkar källskatten förtryckt.

Jag är nyfiken eftersom jag själv skulle kunna tänka mig att byta till ISK från KF, men inte om det är väsentligt större administration. Speciellt som jag inte har några låneutgifter att kvitta mot beskattningsunderlaget.

Fördelar med KF är att försäkringsbolagen nu har börjat betala tillbaka skatten på utländska utdelningar automatiskt (dock med viss fördröjning) och att det inte är något som ska skrivas in i deklarationen.

Nackdelar är att jag inte direktäger aktierna själv och därmed måste sälja dem och köpa om dem ifall jag vill flytta dem.

//Finanskvinnan