Utdelningstillväxt som får det att läskas i munnen

Jag hittade ett intressant blogginlägg om Coca Colas utdelning genom åren på Dividend Growth Investor.

Jag gjorde en egen beräkning på hur mycket utdelningen har växt sedan år 2000 med data från Nasdaq. Jag justerade utdelningen för spliten 2012. Tilläggas bör att utdelningen i själva verket har höjts varje år de senaste 50 åren, men jag nöjde mig med "modern tid" i min beräkning.

Det ser bra ut tycker jag. Om utdelningstillväxten fortsätter så kommer jag med tiden få god direktavkastning på mitt GAV, jämfört med dagens ca 3%. Inte minst som jag även riktar in mig på att snitta ner GAV:et när börsen dippar.

Betavärde (kursrörelse i förhållande till marknadsindex) för Coca Cola Company är 0,26. Lägre än Axfood (0,32) och även H&M (0,58), och därmed kvalificerad att köpa även när börsen går bra enligt min strategi. Till skillnad från till exempel Scania.

//Finanskvinnan

Dagens raketer

Idag gick Axfoodaktien upp nästan 6% på en positiv rapport, och landade på över 330 kr. Själv ligger jag på plus 50% i mitt Axfoodinnehav. Trevligt med dessa (tillfälligt) gröna siffror i depån. Depån har jag för övrigt i Google Finance nu, i och med att iGoogle där jag tidigare haft en aktieapp kommer läggas ner snart.

Appropå Google så rusade även den aktien, och nådde över $1 000 för första gången. Ungefär 14% upp idag på ett kraftigt förbättrat resultat i kvartalsrapporten. Mitt GAV på Google ligger runt $450.

//Finanskvinnan

Mer pengar och kreditsystem

När jag tittade på min ekonomisammanställning så insåg jag att det såg ut att fattas pengar. Utvecklingen i kronor (marknadsvärde minus totala insättningar) hade minskat för ränteplaceringarna, vilket den aldrig borde göra. Den procentuella utvecklingen kan däremot se ut som att den minskar när jag gör större insättningar till räntekontot.

Det visade sig att jag hade glömt lägga in saldot på mitt sparkonto hos Avanza. Därmed nådde tillgångarnas värde per början av oktober över 775 000 kr när jag la in även denna peng. 800 000 kr till årsskiftet är inom räckhåll!

Mitt sparkonto hos Avanza är ganska nytt och har tillkommit på grund av att jag har lagt in en möjlighet till kreditköp.

Avanza-sparkontot har lägre ränta än mina andra räntekonton, 1,3% för närvarande, men innebär att jag snabbt kan föra över pengar till kreditkontot när krediten har nyttjats för att på så sätt spara in räntepengar som krediten annars kostar mig. Uttag från mina vanliga räntekonton tar ofta ett par dagar innan det kommer in på mitt vanliga bankkonto, sen tillkommer någon dag för överföring till Avanza.

Skälet till att jag har en kredit är att jag vill undvika att ha pengar liggande likvid i kapitalförsäkringen, eftersom insättning och värde beskattas. När jag köper aktier på kredit förs krediten in som en insättning med exakt rätt belopp för aktieköpet och vid rätt tillfälle (köptillfället). Återbetalning av krediten gör jag till ett separat kreditkonto vilket inte utlöser någon extra skatteeffekt.

Att ha en kredit innebär för mig att jag alltid kan genomföra mina stoplossköp. Det ställer krav på att stoplossnivåerna liksom storleken på ordrarna är extremt genomtänkta från  min sida, så att jag inte får ångra mig när börsen går ner och den ena ordern efter den andra går igenom. När detta händer kommer jag behöva föra över belopp från mina "hög"-räntekonton för att betala tillbaka krediten.

 //Finanskvinnan

Hårdare amorteringskrav på gång?

I dessa tider av chans/risk för hårdare amorteringskrav på bolån skulle jag inte våga ge mig in på bostadsmarknaden för första gången... Om ett krav införs för nya lån kommer vi förmodligen se en inlåsningseffekt där personer inte "kan" sälja och köpa nytt boende med högre amorteringstakt.

Jag kan bara tala för min egen bekantskapskrets men där räknas det friskt enbart på räntekostnader och möjligen minimal amortering när smärtgränsen för bostadspris sätts.

Någon läsare som vet om de nya reglerna skulle införas när ett befintligt lån läggs om eller om det bara gäller vid nytt köp av bostad?

Artikel hos SvD

//Finanskvinnan

Betalade för min påfyllning

Jag har fyllt på med fler Coca Cola Company (KO), på en nivå runt 37 USD. Det blev ett köp för ungefär 4 000 kr eftersom jag inte ska förköpa mig i dessa hetsiga börstider.

//Finanskvinnan

Skuldsatt i Plånboken på SR

Jag lyssnade på senaste Plånboken och hörde en kvinna vid namn Lotta berätta om sin skuldsituation. Det är en ledsam historia, säkert inte helt ovanlig.

Lotta är en av 23 000 personer som har skuldsanering. Skulderna uppstod på 90-talet i samband med ett husköp. När familjesitationen förändrades behövde huset säljas snabbt, och såldes med förlust. Det skapade den första stora skulden. Storleken på lånet? 1,1 miljoner utanför Stockholm. Räntan var förmånliga 16-20%.

Om 1,1 miljoner i lån kunde knuffa människor över gränsen för skuldkris undrar jag vad som händer med dagens tokbelånade befolkning framöver, om bostadspriserna vänder ner.

Inslaget om Lotta kan du lyssna på här.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder oktober 2013

//Finanskvinnan

Snart kraschar vi

Jag tittar på månadens sammanställning. Tjurrusningen i H&M tidigare i veckan var trevlig, upp över 6% på positiva siffror. Flera av mina aktier börjar se löjligt dyra ut (H&M, Axfood) och OMXSPI är på nivåer från innan finanskrisen. Jag tror inte trädet växer till himlen den här gången heller. Det finns ingen ny ekonomi.

Däremot håller jag tummarna för att börsen hänger kvar i ytterligare tre månader. Nu når jag mitt sparmål om börsen står stilla eller till och med går ner lite. Jag har en marginal på 9 000 kr enbart på nysparandet.

Om börsen går upp så kanske jag når mitt mål om 800 000 kr i tillgångar redan i november.

//Finanskvinnan