Så gick börsen 2013

Som vanligt frågade jag er läsare om hur ni trodde att börsen skulle gå 2013. Den stora majoriteten av rösterna gick till ett positivt börsår och de flesta (87 personer) röstade på +10% till +19%. 49 personer, 18%, röstade på alternativet +20% -- +29%, och fick rätt.

OMXSPI slutade på +23,2%.

//Finanskvinnan

Börspodden

Nu har jag laddat ner börspodden och ser fram emot lite mysig lyssning medan jag semesterpromenerar runt på stadens gator.

Har ni läsare några bra tips på andra ekonomipodcasts? Plånboken är den enda jag har lyssnat på hittills.

//Finanskvinnan

Börsen går upp som om det vore 1999

Stockholmsbörsen är i skrivande stund upp 1%. Den här börsmånaden såg lite halvtrist ut för ett par veckor sedan, men har repat sig. De flesta vill nog ha ett positivt avslut på året.

Är det den nya ekonomin som är här?

Nä, det är det såklart inte. Nästa år blir året då jag ska stå emot suget att köpa aktier bättre än vad jag har gjort i år. Det gäller att bygga upp likvidbufferten så att jag kan fynda när det är billigt.

"It's far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price", säger Buffett. I det här läget vill jag omtolka det kända citatet till att det är bättre att köpa två aktier i ett underbart bolag än att köpa en aktie i samma bolag till dubbelt så hög kurs.

//Finanskvinnan

Bevakningsportföljer - hur tänkte jag?

Jag tänkte spalta ner varför jag valde just de aktierna jag har i mina två bevakningsportföljer. Det kan vara bra, särskilt som jag garanterat kommer ha glömt bort hur jag tänkte om ett år.

Alla aktier i den "bra" portföljen har jag också i verkligheten, och därför har jag något bättre koll på dessa. De "dåliga" aktierna har jag mestadels gått på känsla när jag gjorde urvalet.

Portföljen med de "bra" aktierna - innehåll och motivering

Axfood
En av mina favoritaktier. Bolaget, liksom övriga bolag i Axel Johnson Gruppen, genomsyras av grundvärderingar som jag verkligen gillar. Butikerna ligger ofta i framkant med ny teknik, till exempel var de tidiga med mobilbetalningar och medlemskap utan medlemskort. Aktien delar ut stabilt och har fram tills i år haft måttliga kurssvängningar.

H&M B
Ytterligare en favoritaktie som delar ut rejält med pengar. Expanderar i hela världen och har ett koncept som gillas av många - billigt mode. Själv är jag trogen kund nu för tiden, tycker kvaliteten på kläderna har förbättrats på senare år.

Handelsbanken B
En favoritbank på svenska börsen. Relativt låg exponering mot bolån, vilket jag ser som positivt. Bra utdelning. Bra balansräkning. God lönsamhet.

Skanska B
Spännande exponering mot stora delar av världen, bland annat latinamerika. Jobbar med både infrastruktur och fastigheter. Bra utdelning.

Coca Cola Company
Ett av världens starkaste varumärken. En konjunkturokänslig bransch. Har höjt sin utdelning varje år sedan 70-talet. En Buffett-aktie som är det näst största innehavet i Berkshire Hathaway. Även här är jag trogen kund.

Portföljen med de "dåliga" aktierna - innehåll och motivering

Retail and Brands
Ett av mina tidigare innehav som inte gick så bra. Egentligen förstår jag inte varför det går så dåligt, men något är det... Kanske är det att affärsidén inte stämmer med den faktiska verksamheten? Jag tycker inte deras koncept är tydliga alla gånger. Jag citerar från hemsidan:

"RNB RETAIL AND BRANDS utvecklar och distribuerar varumärken genom tydliga koncept och butiker med ett attraktivt sortiment inom mode, konfektion, accessoarer, juveler och kosmetik där kunden ges en service och köpupplevelse utöver det vanliga."

SAS
En aktie på kollisionskurs. SAS har jättesvårt att hävda sig i den internationella konkurrensen, och inte blir det lättare med de ständiga strejkerna och protesterna bland de anställda som av förståeliga skäl inte vill försämra sina villkor. Flygbranschen överlag ser jag som olönsam och även miljömässigt ohållbar i längden.

Odd Molly
Ett modebolag som satsar alla pengar på en häst. När folk tröttnar på Odd Mollys nischade och speciella stil så ser jag ingen ljusare framtid för bolaget. Faktum är att jag redan tror att det har hänt, jag ser inte längre Odd Molly-kläder på till exempel kollegor lika ofta som jag gjorde förr. Eftersom Odd Molly-plagg är i den dyrare prisklassen tror jag även att försämrad konjunktur slår mot dem. Till förmån för H&M kanske?

Facebook
Ungdomarna har antagligen redan hittat en annan community de hellre är med i. En där de slipper ha mamma och pappa på kompislistan, som bevakar allt de gör. Själv får jag riktade annonser för datingtjänster med copys som "Män som söker äldre tjejer" eller för den delen "Elitsinglar, för dig med höga krav" inne i min Facebook-profil. Vilket jag inte tycker är positivt. Med tanke på hur djupt Facebook gräver i min integritet förvånar det mig att deras annonser är så illa riktade, jag kan inte minnas att jag någonsin sett en annons på Facebook som jag har klickat på.

Nokia Oyj
Nokia har missat smart phone-tåget, i alla fall som det ser ut nu. Det här med att det är en fortsatt stor marknad med dumb phones tror jag inte håller i längden... Klart det är bättre ju fler funktioner telefonerna har. Till och med min jobbtelefon är en iPhone.

Bevakningsportföljernas utveckling finns här. Jag har också lagt till utdelningar. Utdelningarna hamnar som likvid i portföljerna (summan håller Google Finance reda på åt mig, oerhört smidigt). Utvecklingen redovisas med och utan utdelningar i kalkylbladet. Utländsk källskatt är inte avdragen på utdelningen eftersom källskatten ändå återbetalas efter en tid.

//Finanskvinnan

Snart dags för årets viktigaste högtid!

Det är den 23:e december och Den Stora Dagen närmar sig med stormsteg. Jag syftar naturligtvis på årsbokslutet som alla vi aktienördar kan göra när året nu närmar sig sitt slut. Hur har det gått under året, egentligen? Dags att rannsaka årets affärer och innehav!

Själv tjuvstartar jag med en sammanställning av mina aktieköp under året. Det är två börsdagar kvar av 2013 och jag är tämligen säker på att det inte blir något mer köp innan 2014.

I grafen nedan har jag plockat fram de bolag jag köpt aktier i under året och markerat vid vilka tidpunkter jag gjort köpen. Som vanligt har jag använt mig av Avanza för att ta fram grafen.


En översikt över köpen samt procentuell utveckling efter köpet ser ni nedan.


Fortum har varit de bästa köpen under året. Coca Cola och Skanska har båda varit bra. Ratos har varit mindre bra.

PS,

Jag skämtar om "årets viktigaste högtid". Alla vet väl att det är utdelningssäsongen som är den viktigaste högtiden under aktieåret.

PS 2,

Jag önskar er alla en riktigt mysig julafton imorgon!

//Finanskvinnan

Fortum säljer sitt finska elnät

Idag stannade Fortum-aktien på 17.25 euro, en uppgång på 2.43%, med anledning av förändringar i verksamheten. Man har sålt det finska elnätet och planer finns på att sälja elnäten i Sverige och Norge också. Lundaluppen har sammanfattat det hela bra.

Jag får säga att jag hittills är nöjd med mitt juni-köp av Fortum på strax under 14 euro. Jag behåller Fortum och hoppas på att en del av pengarna kommer användas för att säkra utdelningen.

//Finanskvinnan

Nya PPM-pengar

Nu har PPM-pengarna kommit in på kontot och fördelas ut i mina valda fonder (Avanza Zero 25%, kort räntefond 75%). Jag fick ungefär 10 000 kr insatt i år. Det blir inte så mycket mer framöver eftersom taket ligger däromkring. Den statliga pensionen beräknas bara på lönedelar upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

Detta är också anledningen till att vi som har premiebaserad tjänstepension får en högre procent avsatt till pensionen på eventuell lön över 7,5 inkomstbasbelopp.

År 1 IBB 7,5 IBB Max PPM (2,5%)
2014 56 900 426 750 10 669
2013 56 600 424 500 10 613
2012 54 600 409 500 10 238

 //Finanskvinnan

Avdragsgill välgörenhet för privatpersoner

Gåvor till välgörenhetsorganisationer på upp till 6 000 kr på ett kalenderår är avdragsgilla för privatpersoner.

Sammanfattningen från Skatteverkets broschyr "Skattereduktion för gåva":

"Du som privatperson kan få skattereduktion för gåvor som du ger till ideella organisationer. För att kunna få skattereduktionen ska dock vissa förutsättningar vara uppfyllda. 

• Gåvomottagaren måste vara godkänd av Skatteverket innan du lämnar gåvan. 

• Det måste vara en penninggåva. 

• Varje gåva måste uppgå till minst 200 kr och den ska lämnas för vissa bestämda ändamål. 

• Ditt totala gåvobelopp måste under året uppgå till minst 2 000 kr. 

Högsta belopp som kan ge skattere- duktion är 6 000 kr och den maximala skattereduktionen är 1 500 kr (25 % av 6 000 kr). 

Underlaget för skattereduktion för gåva kommer att förifyllas i inkomstdeklarationen med ledning av de kontrolluppgifter som de godkända gåvomottagarna är skyldiga att lämna. I normalfallet behöver du som gåvogivare därför inte göra något för att få reduktionen."

Det verkar smidigt att gåvomottagaren skickar en kontrolluppgift till Skatteverket så att givaren slipper fylla i beloppet i deklarationen.

Jag själv ska fundera på hur jag ska göra med välgörenhet framöver. Jag brukar numer lägga pengar i skrammelbössor på stan, eftersom jag tröttnade på att bli kontaktad av välgörenhetsorganisationer när jag hade satt in pengar på deras konton via internetbanken. Att oombett få hem pappersutskick á 10 kr stycket känns för mig som att organisationen eldar upp mina gåvor istället för att låta pengarna komma till nytta.

//Finanskvinnan

Knäcktips inför julbaket

Jag har gjort knäck. Massor av knäck. Därför har jag en nyfunnen knäxpertis som jag inte är blyg att dela med mig av. Detta inlägg är inte sponsrat även om både varumärken och butiker nämns.

Lärdom 1

Använd bara Toppits eller Eldorados knäckformar. Dessa är av allt att döma exakt likadana. I dessa formar fastnar inte knäcken.

Använd absolut inte ICA:s formar. Knäcken går inte att lossa från dessa formar hur hård den än är. Pappret sitter kvar om man inte blöter det, som i Rasmus på luffen. Jag tror att det var i Rasmus på luffen de åt sån gammaldags knäck i alla fall.

Använd Coops formar i nödfall. De är inte lika bra som Toppits men inte heller lika urusla som ICA:s. Knäcken lossnar om den inte är för mjuk.

Lärdom 2

Det är väldigt mycket billigare att göra egen knäck än att köpa 16 stycken på matbutiken för 34,90:-.

Lärdom 3

Om man råkar ha en 3-litersgryta av märket IKEA 365+ (mellanstorleken i detta paket), använder det klassiska "2 dl av varje ingrediens"-receptet och kokar på 2-3:an på en gammal hederlig elspis så tar det 30 minuter innan knäcken blir klar. Åt det hårdare hållet. Glöm inte röra om ibland.

Lärdom 4

Bara för att man inte har någon användning för påsen med färdighackad mandel betyder inte det att det är lika bra att ha i hela påsen i knäcken.

Lärdom 5

Den otroliga knäcktratten är julgodisets räddning. Denna pryl borde bli årets julklapp (fast användbar). Rekommenderas som present till hela släkten och dig själv. Jag brukar köra den i diskmaskin, fast man egentligen inte ska.

Den här filmen säger allt.


Lärdom 6

Finns det knäcksmet på undersidan av kastrullen? Torka då bort den innan du ställer kastrullen på plattan. Jag har nu inbränd knäck på min spis som kanske aldrig går bort.

 //Finanskvinnan

Uppföljning bevakningsportföljer

Jag har tidigare gjort två bevakningsportföljer innehållande dels aktier jag tror kommer gå dåligt och dels aktier jag tror kommer gå bra eller åtminstone mindre dåligt (när börsen kraschar). Bevakningsportföljerna finns här.

I skrivande stund är ställningen sådan att mina "bra" aktier ligger något före de "dåliga". Värt att notera är dock att Odd Molly, som jag har på den "dåliga" listan, ligger bäst till av alla aktier för tillfället.


//Finanskvinnan

Över årets mål

Vid månadssammanställningen nådde värdet på tillgångarna upp drygt 815 000 kr. Jag är alltså över årets mål en månad i förtid

Därför uppdaterade jag spartickern till mål 1.000.000 per sista december 2014 istället.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder december 2013

//Finanskvinnan