Reviderat mina sparmål och delmål

2007 satte jag mina första sparmål. Redan då var miljonen planerad till utgången av 2014, något jag förmodligen tyckte kändes väldigt långt bort då.

I den första versionen av målen hade jag satt 10 miljoner som mål till utgången av 2029. När jag senare konkretiserade målen i Excel 2010 och gjorde en ordentlig uppföljning av dem så ändrade jag till en mer realistisk nivå på det långsiktiga sparandet.

Nu har jag ändrat tillbaka igen. Om miljonen är inom räckhåll (om än inte garanterad) per det datum jag satte upp för nästan sju år sedan så ser jag ingen anledning att misstro min galna förhoppning om 10 miljoner år 2029.

Vid något tillfälle fick jag revidera målet för nästföljande mättillfälle då utfallet var enormt långt ifrån det uppsatta delmålet. Det kommer säkert hända framöver också. Men jag tar det ett år i taget.

Min målsammanställning ser numer ut som nedan, inkluderat målet för 2013 som uppnåddes med god marginal.


//Finanskvinnan

Mer Coca Cola

Jag hade tänkt vänta till efter utdelningarna med nästa aktieköp men kunde inte motstå att köpa mer Coca Cola på runt $37. Direktavkastningen blir över 3%, efter utdelningshöjningen.

//Finanskvinnan

Utdelningarna klara för året

Nu har både Coca Cola och Ratos meddelat vad utdelningen avseende 2013 som betalas ut i år blir. Därmed vet jag vad jag har att vänta mig för alla innehav.

Glädjande nog har alla kvarvarande innehav utom H&M och Ratos, som bibehåller föregående års nivå, höjt utdelningen. Totalt kommer jag få in ca 17 700 kr i utdelningar.


Bolag 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Axfood

10 12 12 12 15
Coca Cola Company
1,12 1,22
Fortum


1 1 1 1,1
Handelsbanken B9,75 10,75 16,5
Hennes & Mauritz B


9,5 9,5 9,5 9,5
Ratos B 4,5 4,5 4,75 5,25 5,5 3 3
Skanska B 8,25 5,25 6,25 12 6 6 6,25

//Finanskvinnan

Missar Scania-klipp

Jag sålde ju av mina Scania-aktier i besvikelse över den sänkta utdelningen för några veckor sedan. Säljkurs var omkring 130 kr. Idag lägger Volkswagen bud på Scania, 200 kr per aktie. Klart dålig timing för min försäljning...

Grattis till er som har kvar Scania-aktier!

//Finanskvinnan

Finanskvinnan fyller 7 år!

Idag fyller denna blogg 7 år. Jag började skriva på inlägget för en månad sedan och råkade publicera det i förtid, så här kommer en repris för er som hann läsa det då.

Hade bloggen varit ett riktigt barn och inte bara mitt skötebarn så hade det börjat skolan vid det här laget. Bloggen får dock inte gå någon annan än livets hårda skola.

Det första inlägget jag skrev återfinns här. Givetvis skäms jag när jag läser det, hehe. Jag läser sällan det jag skrivit för några år sedan eftersom jag vet med mig att jag inte kunde lika mycket då som nu. Och att jag ännu inte vet tillräckligt. Det gör man kanske aldrig?

Jag trodde förmodligen själv att jag skulle hålla bloggen levande ganska länge. Jag brukar ha ett stort tålamod inför projekt när jag väl har bestämt mig för att göra något.

Det som jag minns hände 2007 när bloggen startades var att det ploppade upp spar- och ekonomibloggar som knoppar om våren. Det var jättekul!

Efteråt förstod jag att det förmodligen var symptomatiskt för börsyran som rådde då. När det går bra på börsen vill fler vara med på tåget. Under finanskrisen 2007-2008 försvann många bloggare. Det är inte lika roligt att redovisa röda siffror... -10%, -20%, -50% och så vidare. Själv knegade jag på med mina aktieköp gjorda på kursrekord strax innan krisen, och gjorde andra vinster än ekonomiska. Vinster i insikten om att timing faktiskt spelar roll när det gäller köp av aktier. Stor roll till och med. Det var visst ingen ny ekonomi 2007 heller.

Idag ser jag samma sak hända igen. Ekonomi- och sparbloggarna står som spön i backen. Jättekul, och varmt välkomna till bloggosfären!

Till alla er som nu börjar med aktier för första gången vill jag påminna om att börsen inte bara går upp utan också går ner rejält med ganska jämna mellanrum. Aktierna försvinner ingenstans, det går att köpa om en månad eller ett år också. Kanske billigare än idag.

Fundera över hur du skulle reagera om du såg dina aktieinvesteringar stå på -50% om ett halvår. Vad är din strategi vid nedgång? Det kommer att hända förr eller senare, så sätt en på pränt.

//Finanskvinnan

På tiden att staten slutar uppmuntra privat pensionsspar

Anders Borg har meddelat att avdragsrätten för privat pensionssparande mer eller mindre försvinner framöver. Idag är det avdragsrätt för pensionssparande på upp till 12 000 kr per år och den nya avdragsrätten blir upp till 2 400 kr per år.

Intressant och lite synd å ena sidan att staten slutar subventionera sparande i tider när sparande verkligen borde uppmuntras, inte minst med tanke på bolånetaket och den osunda lånekultur som råder. Å andra sidan tycker jag pensionskontoformen är förkastlig av flera skäl. Inget jag frivilligt lägger in pengar i (längre), även om jag givetvis tacksamt tar del av tjänstepension och inkomstpension som sätts in på dylika konton.

Varför gillar jag då inte pensionskonton?

1. Inlåsningseffekten. Idag är pengarna fast till 55 års ålder, till och med om spararen drabbas av en dödlig sjukdom i förtid. Åldersgränsen kan säkerligen ändras om staten bestämmer att det inte är möjligt att "gå i pension" vid 55 och därmed börja använda pensionspengar vid den åldern.

2. Beskattningen. De flesta vet att man får betala inkomstskatt när man tar ut pensionen. Vad är skatten om 15-20-30 år? Ingen vet! Att det dessutom dras en schablonskatt varje år är ett rent hån. Pensionärerna får både minskad avkastning genom åren på grund av schablonskatten som dras av från "toppen" och står risken att få betala högre skatt vid pensionsuttaget än de gjorde vid spartillfället.

3. Storbankerna har haft glada dagar med sina säljtävlingar för IPS-konton. Kunden har fastnat med ett kostsamt IPS-konto, fyllt med avgiftiga storbanksfonder. Jag vet av egen erfarenhet att IPS-konton även är krångliga att flytta (vissa banker är krångligare än andra).

Jag skulle gärna se att pensionskontoformen upplöstes helt i första hand. Behåll ISK-modellen även för pensionspengar, med schablonskatt och skattefria uttag. Lägg till en valfri inlåsningsperiod på 5-10-15-20-25 år, som kan lösas upp i förtid vid behjärtansvärda skäl såsom allvarlig sjukdom. Lägg till månatliga utbetalningsmöjligheter under 5-20 år från utbetalningsstart så har vi en kontoform som fungerar bättre än dagens pensionskonton. I alla fall enligt min åsikt.

Avdragsrätt vore trevligt för allt sparande till t ex ISK. Upp till 24 000 kr per år hade förmodligen fått positiva effekter för privatsparandet i stort.

//Finanskvinnan

Fotboll är inte min planhalva

Det är mycket sportprat nu. Dels är det OS och dels har det visat sig att halva ekonomibloggosfären är fotbollsnördar, med anledning av den senaste tidens inlägg om aktieportföljer som laguppställningar i fotboll.

Jag vill givetvis inte vara sämre men hindras av mitt totala ointresse för fotboll. (Nu vet jag dock åtminstone vad en startelva är - det får jag tacka för!) Sport är inte min arena, helt enkelt.

Istället tänkte jag att jag skulle göra en annan slags uppställning, nämligen mina aktieinnehav som låtar från 80-talet.

Jag är inte alls gift med mina aktier.

AxfoodCoca ColaFortumGoogleHandelsbanken Hennes & MauritzRatosSkanska//Finanskvinnan

FK finns på twitter

Jag har startat ett twitterkonto under namnet Finanskvinnan. Huvudanledningen är att det verkar vara det bästa sättet att skicka förslag på ämnen till Sparpodden. Det verkar också vara en trend bland ekonomibloggare att ha twitter. Lika bra att haka på (sist på bollen) med andra ord. Några twitter-aktier blir det däremot inte.

På twitter-kontot pratar jag inte om mig själv i tredje person som man kanske kan tro av rubriken på detta blogginlägg att döma. Fast det hade varit lite kul. "Idag har Finanskvinnan köpt Coca Cola-aktier" och så vidare.

Här hittar ni kontot.

//Finanskvinnan

Utdelningsfestivalen fortsätter

Skanska höjer utdelningen från 6 kr till 6,25 kr. Nu är det bara Ratos och Coca Cola kvar.

//Finanskvinnan

Nya, fräscha aktier

Då har jag fyllt på med lite mer Coca Cola, Ratos och Fortum för Scania-pengarna. Utdelningen i år beräknar jag för de nyköpta aktierna bli ca 800 kr jämfört med de ca 600 kr som Scania skulle ha gett.

Fortum höjer utdelningen till 1,1 euro från 1.  De senaste Fortum-aktierna köpte jag till en direktavkastning om nära 7%.

Det ser ut att arta sig till en riktig utdelningsfestival i år. Av de (kvarvarande innehav) som rapporterat hittills är H&M:s utdelning oförändrad, SHB höjer + extrautdelar, Axfood höjer och Fortum höjer.

//Finanskvinnan

Axfood höjer utdelningen

I Axfoods bokslutskommunike framgår att utdelningen föreslås höjas från 12 kr till 15 kr per aktie. Goda nyheter för oss utdelningsinvesterare!

Resultatmålet för nästa år ökas också upp till "bättre än föregående år" istället för det tidigare "samma nivå som föregående år eller bättre".

//Finanskvinnan

Sålt Scania

Det var ganska länge sedan jag helt avvecklade ett innehav. Nu har jag sålt Scania till en kurs runt 132 kr. Jag realiserade en vinst på 30% vid försäljningen. Anledningen till att jag avvecklade innehavet är att det är ett konjunkturkänsligt bolag där utdelningarna är minst sagt ojämna. IRR blev 7,21% med utdelningar.

Med detta sagt vill jag ändå påpeka att jag gillar Scania som bolag. Det passar dock inte riktigt in i min portfölj längre.

//Finanskvinnan

Uppföljning bevakningsportföljer

De "dåliga" aktierna har nu dragit om de "bra" och ligger rejält över i värde.

PeriodTotalvärde "bra" aktierTotalvärde "dåliga" aktierSkillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (%)Skillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (SEK)
Nov 13100 000 kr100 000 kr0,00%0 kr
Dec 13100 862 kr98 582 kr2,28%2 280 kr
Jan 14103 748 kr98 407 kr5,34%5 341 kr
Feb 14100 275 kr106 725 kr-6,45%-6 450 kr

Bevakningsportföljerna med aktuella kurser finns här.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder februari 2014

Jag har gjort ett nytt diagram. I det framgår total utveckling med och utan utdelningar. Normalt räknar jag exklusive utdelningar i mina beräkningar, så det kan ju vara kul att se både och tänkte jag.


//Finanskvinnan