Livet efter snålmånaden

Nu har tre dagar gått med min vanliga konsumtionsfrihet efter snålmånadens slut. Jag har ätit ute vilket kändes väldigt lyxigt helt plötsligt.

Idag var jag på matbutiken för första gången utan budgetbegränsning. Det känns nu tämligen normalt att laga mat igen, och jag tror att jag kommer fortsätta göra det minst ett par gånger i veckan framöver. Jag slog till på fler matlådor och gjorde ett flertal fyndköp. Sen gjorde jag en jättesats pastasås och frös in i lämpligt format för att kunna tina och koka pasta till som snabbmiddag.

Ser redan fram emot morgondagens matlagning då jag ska göra en favoriträtt, som jag nu har ingredienserna till hemma.

//Finanskvinnan

Snålmånad vecka 5: snålat och klart!

De sista dagarna, vecka 5, av snålmånaden gick relativt enkelt. Jag nollade flera dagar men gjorde en beräkningsmiss när jag handlade sista dagen, och drog över budget med 26 kr. Det känns ändå helt ok, jag spenderade totalt 1 576 kr på 31 dagar. Det är den lägsta konsumtionsnivån för min del på många år, kanske sedan jag hade flyttat hemifrån under gymnasiet. Eftersom jag jobbade extra under gymnasiet hade jag sällan mindre än 2 000 kr i månaden att röra mig med.

Kort sagt har det varit en intressant månad på många sätt. Outhärdligt tråkigt ibland, kallt ibland och kul ibland. Utmanande hela tiden.

Konkreta resultat av snålmånaden kommer bli att jag åtminstone ibland lagar mat hemma själv, och tar med matlåda till jobbet. Ytterligare 4 000 kr av förra månadens lön hamnade på sparkonto, samt 2 000 kr som avsattes för resespar hamnade också på sparkonto. Jag höjer det ordinarie månadssparet till 14 500 kr från 13 200 kr. Jag kommer också vara bättre på att handla mat mer ekonomiskt. Att laga mat själv ibland minskar mina kostnader utan att sänka min levnadsstandard. Det är förmodligen slut på att handla 50cl Coca Cola på 7-11 för 21 kr, jag kommer köpa på matbutiken om jag måste. Samma sak gäller med att köpa vatten för 20 kr på gymmet, för att jag har glömt min egen vattenflaska.

Blir det någon mer snålmånad framöver? Det skulle kunna vara ett sätt för mig att tillfälligt boosta sparandet om jag är på gränsen att nå ett sparmål, för att öka sparandet. Jag har dock ingen mer snålmånad inplanerad som det ser ut nu.

Blandade nyckeltal kring snålmånaden framgår nedan.

Konsumtion per vecka


SUM av BudgetSUM av Använt

00
Vecka 1300284
Vecka 2350372
Vecka 3350372
Vecka 4350421
Vecka 5200127
Totalsumma1 5501 576Fördelning konsumtion

KategoriBudget Använt (avrundat 25-tal)
Mat, dryck & hygien1 3001 350
Kläder & utseende1000
Inredning & hushåll00
Nöjen & underhållning0125
Transport00
Hälsa0100
Övrigt1500
Totalsumma1 5501 575Kvoter

Nettolön28 530
Konsumerat1 576
Konsumtionskvot5,5%
Fasta kostnader6 704
Fasta kostnaderkvot23,5%
Sparat19 200
Sparkvot67,3%
Amorterat1 050
Amorteringskvot3,7%

Jag fick uppdatera sparandet och sparkvoten eftersom jag kom på att mitt resespar om 2 000 kr som drogs från marslönen i allra högsta grad är konsumtion. De 2 000 kr är också insatta till sparande nu.

Jag la även till amorteringskvot för amorteringen på mitt studielån.

Med dessa justeringar känns nivån på de fasta utgifterna mer bekant, d v s 6 704 kr i månaden med boende, försäkringar, telefon och övriga löpande poster.

//Finanskvinnan

Snålmånad vecka 4

Nu har även vecka 4 av snålmånaden gått. Tiden går fort när man snålar. Under vecka 4 inträffade en mindre budgetkatastrof då jag gick ut och tappade räkningen på budgeten. Å andra sidan hade jag väldigt trevligt och det är ju också värt något.

Jag har tagit påskledigheten i akt att verkligen snåla till det, för att komma ikapp. Bland gratisaktiviteterna återfinns flytthjälp (med efterföljande bjudmat!), fönstertvätt av egna fönster och filmkvällar.

Det har gått bra och jag beräknar kunna klara de sista tre dagarna av snålmånaden på den hundralapp jag har kvar att spendera. Matlådor finns i frysen och läget är under kontroll i största allmänhet. Snålandet är inte jobbigt, förutom när jag ska gå ut på lokal. Det känns lite utmanande på ett kul sätt att gå i matbutiken och få ihop ingredienser till billig mat.

Något som hände under vecka 4 var att det blev vårväder på riktigt, och därmed väldigt trevligt att cykla. Det var inte riktigt lika trevligt att cykla i snöblandat regn tidigare under månaden.

Budget var 350 kr och med det snålande jag hann under veckan landade konsumtionen på 421 kr.


SUM av BudgetSUM av Använt

00
Vecka 1300284
Vecka 2350372
Vecka 3350372
Vecka 4350421

Jag ser, trots att det går bra nu, fram emot att månaden tar slut. Jag ska göra följande saker när jag är på normalbudget igen:

* Köpa god müsli istället för Coops billigaste.

* Gå på Vapiano. Jag älskar Vapiano.

* Fylla på mitt SL-kort med enkelresor så jag kan ta bussen om det regnar.

* Köpa Coca Cola, den har varit slut i dagar.

* Köpa lösgodis på NK konfektyr.

* Kanske köpa en klänning eller något.

//Finanskvinnan

Snålmånadsfail

Bitter erfarenhet har lärt mig att det är väldigt svårt att gå ut på lokal med snålmånadsbudget om 50 kr per dag. Gårdagens utgifter landade på 251 kr, löjligt långt över budget. Det positiva är att 100 kr av dessa var mat (och lösgodis för 39,90 kr/kg!) som kommer räcka över helgen.

Nu är snålmånaden verkligen på upphällningen, 7 dagar kvar. Jag har 160 kr kvar som ska räcka dessa 7 dagar om jag följer ordinarie budget. Jag ska göra ett försök åtminstone.

//Finanskvinnan

Aktuell portföljfördelning

Jag fick en fråga på Twitter om hur fördelningen av mina innehav ser ut. Den ser ut som på bilden. Portföljens fördelning är det övre diagrammet och det nedre diagrammet är total fördelning inklusive räntespar.


Topplistan är alltså Axfood och Skanska som största innehav. Därefter kommer Coca Cola. Jag får säga att det är hyfsat jämn fördelning. Mer jämn än vad jag hade gissat innan jag gjorde sammanställningen.

Aktie Andel av investering % Aktuell fördelning %
Axfood 12% 18%
Skanska B 15% 18%
Coca Cola Company 17% 16%
Hennes & Mauritz B 13% 14%
Ratos B 19% 13%
Fortum 14% 12%
Handelsbanken B 3% 5%
Walmart 3% 2%
Google A 2% 2%
Google C 2% 2%

Det brukar bli så att storleken på de "bra" innehaven, t ex Axfood, ökar genom att aktiepriset stiger. För de halvdana innehaven, t ex Ratos, är det istället jag själv som fyller på. Genom detta jämnas fördelningen ut. Om det är rätt strategi eller inte kan diskuteras. Value trap och så vidare. Det ser billigt ut, men är det verkligen det?

//Finanskvinnan

Köpt Walmart

Walmart-kursen är långt ifrån min önskekurs. Jag var dock så köpsugen att jag inte orkade vänta längre, utan köpte en mindre post för utdelningspengar. Köpkursen blev ca 77 USD.

"Jag var dock så köpsugen att jag inte orkade vänta längre", berömda sista ord innan Walmart krashade ner i källaren?

Nu ser jag fram emot att få utdelningar i juni, september och januari.

Som vanligt ökar jag på rejält om önskekursen uppnås/nernås. En fördel med att köpa när kursen står högt är att det åtminstone är enkelt att snitta ner den senare. Speciellt lätt är det för mig som nu bara har ett litet innehav.

//Finanskvinnan

Lägger till Walmart på bevakningslistan

Utdelningarna har nu till största delen betalats ut för året och jag har ett antal tusenlappar att investera omkring april-maj.

Jag skulle gärna vilja ha mer amerikanska aktier som delar ut flera gånger per år. Efter att ha läst på bland annat Lundaluppen har jag fått upp ögonen för Walmart. I likhet med Coca Cola (KO) har utdelningen höjts år efter år.

Walmart som bolag är en av världens största arbetsgivare, världens största detaljhandelskedja och finns i 15 länder. Jag gillar också deras hållbarhetsinititativ.

Direktavkastningen på nuvarande aktiekurs är ca 2,5%. Tittar vi på historiken för aktiekursen så ser vi dock något jag är allergisk mot, nämligen att kursen är väldigt hög just nu. Graf från Avanza.


Jag kommer lägga in en bevakning på aktien och köper under $55. Kanske går jag in till högre pris också, det återstår att se.

Det finns inga dåliga aktier. Bara dåliga köptillfällen.

//Finanskvinnan

Snålmånad vecka 3

Snålmånaden går snabbt, nu har vecka 3 passerat. Det är 1,5 veckor kvar ungefär. Jag kör ju snålmånaden under perioden 25/3-24/4, från lön till lön.

Under den tredje veckan har jag haft 350 kr budgeterat och använt 372 kr. Konsumtion lite över budget med andra ord.


SUM av BudgetSUM av Använt

00
Vecka 1300284
Vecka 2350372
Vecka 3350372

Veckan som gått har varit bra och känts mindre jobbig än de två första snålveckorna. Jag har nu vant mig vid min nya (tillfälliga) konsumtionsnivå. Det är inte särskilt svårt att hålla budget längre, det kräver bara lite mer planering av inköp. Att köpa billig mat har blivit lite av en utmaning. Veckan har också varit SL-kortslös. Det innebär att jag har gått eller cyklat vart jag än skulle. Den biten har känts jobbig när det var nollgradigt regn men i övrigt har det varit bra. Jag gillar ju att cykla. Gratis motion är dessutom aldrig fel.

Speciellt enkelt kändes det att snåla när jag hade fyndat två stora chokladkakor för 25 kr på Hemköp och åt choklad istället för middag någon dag. Jag älskar choklad. Det var nog inte det nyttigaste valet dock.

Mitt system med att ta ut budgeten i kontanter och ta en hundring varannan dag fungerar ganska bra. Det blir dock problem om jag ska betala någonstans som inte tar kontanter och då får använda kortet istället. Genom det har jag blivit skyldig mig själv pengar, och har då fått lägga undan av kontanterna i en speciell kassa. Där ligger nu några hundralappar som kommer gå till extrasparandet när månaden är slut.

Det ser för tillfället ut som att jag faktiskt kommer kunna sätta av 4 000 kr extra den här månaden, tack vare snålandet. Jag är helt med på att man ska leva gott och så vidare, men att bränna 4 000 kr varje månad på utemat? Det känns orimligt och ovärt.

Jag kommer öka mitt månadsspar från 13 200 kr till 14 500 kr från och med nästa lön, och behålla den goda vanan att äta matlåda i möjligaste mån.

//Finanskvinnan

Det bidde ingenting

Glenn Strömberg och Günther Mårder hade en 10-dagars tävling om vem som kunde få 10 000 kr att öka mest. Glenn spelade på fotbollsmatcher och Günther på börsen.

Tävlingen fick dock avbrytas i förtid eftersom Günther bara hade 25 kr kvar av sina 10 000 kr.

Det ska nämnas att Günther redan innan tävlingen började klargjorde att han med sitt val av hävstångsprodukter hade oddsen mot sig. Så här dåligt var det dock svårt att tro att det skulle gå.

Jag tycker att förlusten är ett utmärkt exempel på hur riskabelt det är att jobba med hävstångsprodukter. Fel val ger enorma förluster. Och att göra rätt val, hur enkelt är det? Om inte Günther som har varit VD på Aktiespararna och har tillgång till proffsens åsikter på Nordnet kan pricka in rätt, hur ska då vi vanliga dödliga lyckas?

Själv har jag testat att köpa en minishort i att Facebook-aktien skulle gå ner. Utan att jag förstod hur det gick till förlorade jag snabbt 80% och sen utlöstes en försäljning.

Mitt råd till mig själv, Günther Mårder och alla andra är att hålla oss undan snabba trades och hävstångsprodukter. Risken är för hög.

//Finanskvinnan

Uppdaterade bevakningsportföljer

Jag utmanade personerna bakom Sparpodden och Börspodden att ge mig 3-5 aktier vardera de köprekar till dagens kurs på lång sikt.

Börspodden avböjde för att det var för lång horisont för dem, traders som de är. Jan Dinkelspiel och Günther Mårder på Sparpodden ställde däremot glatt upp. Jan rekade Elanders på 12 månaders sikt och Günther delade med sig av några innehav i sin långa portfölj.

Jag la in dessa aktier i mitt bevakningsportföljdokument så får vi se om min "dåliga", min "bra", Günthers eller Jans portfölj står sig bäst.

Bevakningsportföljerna är en lek med låtsatspengar. Jag startade en låtsasportfölj med aktier jag trodde skulle gå bra från startdatum. Jag startade också en lika stor låtsasportfölj med aktier jag trodde skulle gå mindre bra. Genom Googles fantastiska importfunktion för aktiekurser går det bra att spåra hur portföljerna går. Nu har även Jan och Günther en varsin portfölj med låtsaspengar, som jag kan jämföra med.

Horisonten för bevakningen är så länge jag, Google Docs och Google Finance finns kvar. För så länge kan jag enkelt se ackumulerade utdelningar och hämta in aktuella kurser. Långsiktigt på riktigt med andra ord.

//Finanskvinnan

Snålmånaden vecka 2

Denna vecka har jag följt budget hyfsat väl. Jag klipper in en (ful) pivottabell från Google docs nedan. Jag hade verkligen önskat mig bättre pivottabeller i deras kalkylblad, på den punkten är Excel fortfarande överlägset.


SUM av BudgetSUM av Använt

00
Vecka 1300284
Vecka 2350372

Det är fortfarande väldigt svårt att inte konsumera för mer än 50 kr om dagen. När jag var tvungen att köpa medicin för dagsbudgeten en dag fallerade hela tillvaron, kändes det som. Jag "hade inte råd" att köpa en kompletterande tomat till middagen ens. Överlag har det varit lite torftigt med färska grönsaker under snålmånaden. Jag kompenserar upp med frukt på jobbet, i hopp om att undvika skörbjuggen en twittrare förutspådde skulle drabba snålmånadsdeltagarna. Det känns inte superkul att snåla, men det är ok.

I veckan har jag också dammat av cykeln och börjat cykla/slutat åka med SL för säsongen. Tyvärr är det jättekallt ute. Hoppas det blir varmare snart, att cykla i +2'c är lite väl friskt för min smak.

Några glädjeämnen under snålmånaden är träning, gamla musikvideos på Youtube, gratis aktiviteter med vännerna och när jag hittar riktigt bra erbjudanden på butikerna. Till exempel har jag fortfarande kvar Coca Cola från 15-packet jag köpte på ÖB i början av månaden. Andra billiga exempel är creme fraiche för 5 kr burken, spaghetti för 10 kr/kg och mozzarella för 10 kr. Med sådana bra erbjudanden kan även 50 kr bli mycket mat.

Under veckan uppmärksammade DI snålmånaden genom en artikel på sista sidan. Mycket rolig läsning får jag säga. Som ni ser på bilden har även DI lyckats få ihop ordentligt med mat för sin 50-lapp. (Bilden har jag lånat från Viktor Ström på Twitter.)


Nästa veckas mål är att laga nya matlådor, gärna två olika rätter så det finns lite att variera med. Vegetarisk lasagne och linsgryta lutar det åt.

Annars har jag två riktlinjer att hålla mig till under resten av snålmånaden:

* Följ budgeten.

* Sluta inte (följa budgeten).

//Finanskvinnan

Varning för avdragstak i ISK avseende utländsk utdelningsskatt

Gustav har noterat att det finns en avdragsgräns på 500 kr för hur mycket utländsk utdelningsskatt man får avdrag för. Taket går in när det inte finns ett överskott av kapital att dra emot.

Det är precis sådana här skattemässiga små överraskningar som gjorde att jag inte ville byta rakt av till ISK från KF när ISK infördes, i och med att problem ofta brukar visa sig efterhand.

När eventuella begränsningar och nackdelar nu visar sig är det enklare för mig att få en helhetsbild och ta ställning. Jag kommer behålla min KF ännu en tid.

Nackdelar och fördelar med ISK jämfört med KF

* Schablonintäkten i ISK redovisas i deklarationen vilket ökar inkomsten hos t ex CSN.

* Tillgångarna i ISK räknas med i ordinarie arv. I KF kan man välja förmånstagare, även organisationer. (Finns säkert någon begränsning av andelen i KF jämfört med övrigt arv, men i princip.)

* Utländsk källskatt på utdelningar kommer automatiskt in i deklarationen och återbetalas snabbare än med KF, dock bara upp till ett tak om man inte har annat överskott av kapital.

* ISK är registrerad på dig personligen. Det är en fördel eftersom du då direktäger aktierna. Det är också en nackdel om du inte vill att dina aktieinnehav och din förmögenhet ska vara publik information.

* En läsare rapporterade strul med att försöka flytta en ISK från en bank till en annan, någon som vet om det fungerar bättre nu? Om det inte funkar bra är flyttstrul en nackdel.

UPDATE

En läsare berättade att det gick smidigt att flytta aktier mellan ISK i Nordnet och Avanza. Det verkar alltså som att flyttar går smidigt.

//Finanskvinnan

Googlesplit

Idag har vi aktieägare i Google fått se våra GOOG delas upp i två aktier, en split med andra ord.

Det som nu heter GOOGL är de röststarka A-aktierna. Det som har det gamla namnet, GOOG, är nu C-aktier utan rösträtt.

I min egen bokföring hanterar jag spliten som att jag sålde av mina Google-aktier helt. För pengarna köpte jag nya aktier, GOOG samt GOOGL, för halva priset.

Här finns en artikel som reder ut spliten. Tipstack till Alexander Boman på Twitter.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder april 2014

//Finanskvinnan

Bevakningsportföljer april 2014

Den "bra" bevakningsportföljen har tagit en tillfällig (?) ledning igen.

PeriodTotalvärde "bra" aktierTotalvärde "dåliga" aktierSkillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (%)Skillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (SEK)
Nov 13100 000 kr100 000 kr0,00%0 kr
Dec 13100 862 kr98 582 kr2,28%2 280 kr
Jan 14103 748 kr98 407 kr5,34%5 341 kr
Feb 14100 275 kr106 725 kr-6,45%-6 450 kr
Mar 14107 508 kr114 084 kr-6,58%-6 576 kr
Apr 14108 612 kr108 271 kr0,34%341 kr

Mina bevakningsportföljer finner du här.

//Finanskvinnan