Prognos inför miljonmålet

Jag knåpar på månadssammanställningen. Tillgångarnas värde ökar i stabil takt. Jag bytte tillfälligt ut tickersymbolen i mitt sparmål högst upp i bloggen till ett tåg. Det känns lämpligt.

Potentiella risker som kan hindra mig att nå mitt st000000ra mål (milj000000nen) det här året är:

* Sommarmånaderna är historiskt dåliga börsmånader. Aktieplaceringarna kan gå ner rejält i värde om börsen dippar.

* Vidare var det väldigt länge sen börsen dippade nu överlag. Det kan vara dags snart, oavsett årstid.

* Sommaren är också en historiskt lockande konsumtionsperiod vilket kan minska månadssparandet.

* Sist men inte minst kan jag, liksom alla andra, drabbas av olycka eller sjukdom och få minskad inkomst, vilket även det riskerar drabba månadssparandet.

Preliminärt har jag ca 37 000 kr kvar till miljonen. Planerat månadssparande fram till årsskiftet är 112 000 kr. Det tillkommer även ca 1 500 kr i utdelningar från de amerikanska aktierna. Jag kan alltså klara målet även om aktierna går ner med ca 76 000 kr, motsvarande ungefär 15% av de riskfyllda tillgångarna.

Jag har i dagsläget gott hopp om att nå målet på utsatt tid.

Appropå börsen så har nu topp 10 för värden på OMXSPI sedan bloggens start förskjutits. Tidigare låg topp 10 under 2007. Först 2013 kunde en och annan månad nå topp 10. Det vill säga ungefär 6 år senare. För tillfället ligger 3 av topp 10-värdena kvar på 2007. Resten återfinns under slutet av 2013 fram till idag.

Namn period OMXSPI värde
Maj 07 413,89
Jun 07 423,59
Jul 07 417,34


Dec 13 415,09
Jan 14 423,66
Feb 14 416,72
Mar 14 442,17
Apr 14 440,3
Maj 14 442,53
Jun 14 455,66

//Finanskvinnan

Fler avgiftsfria fonder på marknaden!

Nordnet har lanserat tre avgiftsfria fonder för tre nordiska börser. De kallar konceptet Superfonder. De räknar med lansera ytterligare en och då erbjuda fonder som täcker Sverige, Norge, Danmark och Finland. Verkligen roligt att se att fler banker lanserar avgiftsfria fonder!

Jag testade att försöka öppna en kapitalförsäkring hos Nordnet med ambitionen att flytta min fondportfölj dit. Fondportföljen finns inte ännu, förutom i mitt huvud. Räntorna sänks ytterligare på mina sparkonton (högsta ränta på de jag har är 2.05% vilket blir löjligt lågt när 30% skatt dras), och fonder kan vara ett alternativ till säkra placeringar. Dock hindrades jag av att jag måste börja med att öppna en vanlig aktiedepå, sen får jag öppna KF eller ISK.

Jag vill inte ha någon vanlig aktiedepå och tänker inte bli kund någonstans där jag tvingas öppna en. Avanza kör någon liknande fuling, men då valde jag åtminstone själv kontot jag ville ha först och upptäckte i efterhand att jag fått en depå på köpet som kundtjänst kunde inaktivera/dölja. Det är något bättre i sammanhanget. Då är jag redan inne som kund i alla fall.

Avanza säger att "alla kunder får ett A&F-konto för att vi bl.a. ska kunna flytta otillåtna innehav från ett ISK samt ta emot VP-övf.". Det här resonemanget förstår jag inte alls. Varför kan jag ens köpa ett otillåtet papper i en ISK? Ändra inställningarna för vad som kan köpas var istället. Jag har en ISK (eller KF) delvis för att jag inte vill deklarera värdepapper. Om jag då kan råka köpa ett otillåtet papper till min ISK och åker på deklarationen när pappret flyttas så blir jag ledsen. Värdepappersöverföringar från andra VP-konton förutsätter ett VP-konto, det förstår jag. Öppna då ett sådant i samband med överföringen. Det kan knappast vara det vanligaste scenariot bland nya kunder.

Risken med att ha ett VP-konto är att råka föra över pengar fel och köpa aktier i fel konto, inte i ISK eller KF som tänkt. Jag har själv råkat göra fel flera gånger inne i Avanza där jag har flera konton. Vid köp på fel konto blir det skatt på utdelningar, 30% vinstskatt vid försäljning och K4-krav på aktietransaktioner. Inte kul.

Jag protesterar å det grövsta över denna tvångsanslutning till VP-konto som bankerna gör. Jag kommer inte bli kund någonstans där jag ansluts till produkter jag inte vill ha. Jag vill inte ha gratis hemtelefon från Comhem ihop med mitt internetabbonnemang, eftersom jag inte vill ha någon hemtelefon. Jag vill inte ha en skräpig plastprodukt med logga på köpet när jag köper mat. Jag vill inte ha ett konto jag inte har någon användning för när skaffar en KF.

//Finanskvinnan

SVT Pejl

SVT Pejl har lanserat en tjänst med alla deklarerade inkomster för inkomståret 2012 (det vill säga den deklarationen som gjordes förra året). I tjänsten går det bland annat att se hur man ligger till med sin lön i förhållande till jämförelsegrupper med olika ålder och kön. Intressant tycker jag, som är siffernörd. På siten finns också andra lönejämförelser utifrån bland annat yrke.

//Finanskvinnan

Semestersnål?

Jag läste om semesterutgifter hos Snålcoachen och började fundera över alternativkostnaden för semester. Vi som har månadslön tjänar (för det mesta?) in betalda semesterdagar när vi arbetar. När vi sedan tar ut semestern har vi vår vanliga månadslön och ofta även ett semestertillägg per dag.

I de fall då jag bytt arbetsplats har jag fått en slutlön med intjänade och ännu inte uttagna semesterdagar. Ganska mycket pengar har det blivit.

Med detta i åtanke frågade jag min löneavdelning hur semestern egentligen beräknas. Just där jag jobbar är varje intjänad semesterdag värd 5,4% av den aktuella månadslönen. Vi får spara semesterdagarna som överstiger 20 i antal, i mitt fall får jag spara 10 dagar per år. De sparade semesterdagarna ökar då i värde varje gång månadslönen ökar.

Jag har redan ett antal semesterdagar sparade, och dessa är nu värda nästan 40 000 kr med tanke på min nya lön. Dagarna betalas ut när de varit sparade i 5 år, eller om jag slutar på jobbet. Engångsskatt dras på de pengarna så det blir inte lika mycket kvar som med vanlig månadslön (vid utbetalningstillfället).

Med dessa kunskaper har jag svårt att motivera att ta ut mina 6 veckor semester varje år. 4 räcker bra, det är ju jättemycket? Speciellt om jag förlägger dagarna under t ex julen när det är många röda dagar.

Jag förstår att speciellt ni som har barn sätter ett stort värde på att umgås med familjen. Själv har jag inga barn eller något speciellt jag behöver lägga mycket ledig tid på. Därför tenderar jag nu att vilja spara så många dagar som möjligt varje år, tills större behov av ledighet kommer.

Hur resonerar ni om att spara semester?

//Finanskvinnan

Köper ännu mer Walmart

Jag köpte några fler Walmart på kursen $77. Aktien gick ner något sedan mitt förra köp och jag vill utöka innehavet.

En sak som underlättar för mig psykologiskt när det gäller att köpa dessa dyra, amerikanska utdelningsaktier är att de med väldigt stor sannolikhet fortsätter att höja utdelningen år efter år. Då syftar jag på mina innehav Coca Cola och Walmart som har höjt utdelningen varje år i årtionden.

Det betyder att köpet som är dyrt nu kan ha en god direktavkastning om ett par år. Och en riktigt god om ytterligare några år.

För övrigt är Axfood nu på 365 kr. Jag köpte på ca 350 kr för en kort tid sedan och tänkte för mig själv att den inte KAN gå upp mer. Det kunde den. Trevligt för mig med över 60% ökning i aktien jämfört med mitt anskaffningsvärde. Och att Axfood är mitt största innehav.

//Finanskvinnan

Strösslar med courtage

Jag köpte några Ratos (kurs ca 61 kr) och några Axfood (kurs ca 350 kr) för de sista utdelningspengarna från den svenska utdelningssäsongen. Nu blir det inte mycket mer aktier på ett tag, om inget dramatiskt händer på börsen i form av sänkta kurser.

Det är egentligen dumt att handla för småbelopp, men nu blir det så. Courtage behandlar jag som konsumtion och den kostnaden belastar aldrig sparpengarna.

Jag betalar 39 kr i courtage vid köp av svenska aktier och 85 kr vid köp av amerikanska aktier via Avanzas baskonton.

//Finanskvinnan

Budget och Walmart

Det blev några fler Walmart på kurs omkring $79. Jag vill så gärna bygga på de löpande utdelningarna att jag helt bortser från dyr köpkurs, tydligen. Nåväl. Din tid som billig kommer också, Walmart. Och då kommer jag fynda dig.

Köpstoppsbloggen utmanar alla som vill att lägga ut sin budget, för att visa på olika förutsättningar och olika ekonomiska lösningar. Givetvis nappar jag på detta.

Jag klipper in min budget från snålmånaden (=ekonomiskt undantagstillstånd som kanske aldrig kommer inträffa igen), min budget med nuvarande lön efter snålmånaden och den kommande budgeten inklusive min löneökning nedan.

BudgetpostSnålmånadNuvarandeKommande
Inkomst28 53028 53031 300
Sparande19 20014 50016 000
Sparkvot67%51%51%
Amortering1 0501 0501 050
Amorteringskvot4%4%3%
Fasta kostnader (boende, el etc)6 7006 7006 700
Fasta kostnaderkvot23%23%21%
Mat, dryck & hygien1 3302 7003 500
Kläder & utseende100600600
Transport0515515
Övrigt150465935
Resespar02 0002 000
Totalt konsumtion1 5806 2807 550
Konsumtionskvot6%22%24%

//Finanskvinnan

Ny lön

Jag har fått ett glädjande besked om att min löneökning i år blir närmare 15%, i samband med nya arbetsuppgifter. Mycket roligt att min arbetsgivare har förtroende för mig och ger mig chansen att utvecklas.

När den nya lönen kommer ökar jag upp sparandet till 16 000 kr i månaden. Det är mer än vad jag tjänade efter skatt i månaden när jag arbetade heltid innan jag började plugga 2007.

Att studera på högskola till ett för mig intressant (konfidentiellt) yrkesområde som kan erbjuda hög lön är den bästa investeringen jag gjort.

För dig som står i startgroparna att välja utbildning är allastudier.se en bra sida där en prognos för arbetsmarknaden för varje yrke samt lönestatistik från SCB finns med.

//Finanskvinnan

Bevakningsportföljer maj 2014

Den "bra" portföljen har dragit om rejält nu. Kanske för att den innehåller utdelningsaktier som har ökat till följd av det sedvanliga utdelningsrallyt varje år.

PeriodTotalvärde "bra" aktierTotalvärde "dåliga" aktierSkillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (%)Skillnad mellan "bra" och "dåliga" portföljen (SEK)
Nov 13100 000 kr100 000 kr0,00%0 kr
Dec 13100 862 kr98 582 kr2,28%2 280 kr
Jan 14103 748 kr98 407 kr5,34%5 341 kr
Feb 14100 275 kr106 725 kr-6,45%-6 450 kr
Mar 14107 508 kr114 084 kr-6,58%-6 576 kr
Apr 14108 612 kr108 271 kr0,34%341 kr
Maj 14109 759 kr104 055 kr5,70%5 703 kr

Mina bevakningsportföljer finner du här.

//Finanskvinnan

Återinvestering av utdelningar

Jag har en skvätt utdelningspengar och lite andra likvider som skvalpar i depån. Dessa pengar vill jag nu investera i aktier.

Mina aktieutdelningar, varav den sista svenska från H&M är på gång att utbetalas nästa vecka, ser jag som inkomst av kapital. Denna inkomst återinvesterar jag på börsen, men inte nödvändigtvis i den aktie som gett utdelningen.

Jag tittar istället på att göra ett eller ett par lite större köp för de samlade utdelningarna. Direktavkastning på köpkurs (utdelning/köpkursen) är ett mått jag använder för att avgöra vad jag ska välja. Ju högre direktavkastning, desto bättre. Med dagens låga räntenivåer har jag som bäst 2,25% ränta på sparkonto, och på den räntan dras dessutom 30% skatt. Utdelningarna är skattefria i ISK och KF.

I princip tycker jag allt ser dyrt ut. Både Ratos och Coca Cola som jag köpte relativt nyligen har gått upp 7-9%. Walmart har gått upp 4%. Fortum har gått upp. Allt går bra i en bull market, "även en blind höna kan finna ett korn" och så vidare.

Trots höga kurser är dock direktavkastningen på över 4% för ett antal aktier, förutsatt bibehållen ordinarie utdelning nästa år.

Axfood hamnar lite överraskande på tredje plats. Kanske blir det ett Axfoodköp. Senaste Axfoodköpet var på runt 220 kr... Jag får betala något mer idag om man säger så.

BolagAktuell kursOrd. utd/ aktieDirekt- avkastning %Antal att köpaUtdelnings-belopp vid bibehållen nivå SEK
Fortum16,271,16,76%69645kr
Ratos B66,0534,54%146438kr
Axfood345,7154,34%27405kr
Skanska B148,76,254,20%64400kr
SHB B316,211,53,64%30345kr
H&M B264,89,53,59%36342kr
Coca Cola40,791,222,99%36285kr
Walmart79,711,922,41%18225kr

//Finanskvinnan