Årsbokslut 2015

Då var det dags för årsbokslut 2015.

2015 har börsintresset hos allmänheten exploderat. Småsparare har flockats kring börsen och antalet börspoddar har ökat rejält från kanske 2-3 till ett tiotal. Kanske inte så konstigt, när börsen har gått upp så många år i rad. Fingerprint var årets aktieraket. Vardia var årets krasch, den ena konstigheten avlöste den andra. Vi fick minusränta och det blev närapå omöjligt att hitta en vettig ränteplacering. Vi fick också en skattehöjning i ISK och KF med ett påslag på statslåneräntan, och ett räntegolv. CSN-räntan var rekordlåg och blir ännu mer rekordlåg kommande år. Amorteringskravet för bostadslån stoppades tillfälligt och införs sannolikt 2016 istället. 2015 var också sista året med avdragsrätt för privat pensionssparande. 2015 tyckte jag mig se att det blev ett ökat engagemang för samhällets utsatta och svaga. Dollarkursen steg som en raket och var som mest uppe omkring 8,75 SEK. Bra för mina amerikanska utdelningar.

2015 var ett mellanår på vissa sätt, och ett bra år på andra sätt. Börsmässigt var det helt klart ett mellanår. OMXSPI slutade på +6,59%.

Karriärmässigt har de senaste åren varit mer eller mindre idel framgångar och spännande utmaningar, så fortsatte även 2015. Att utvecklas på jobbet och dessutom ha en bra inkomst är en förmån som jag är tacksam över och ödmjuk inför.

Repris från föregående årsbokslut: För er som är nyfikna på vad jag jobbar med så är jag ju så pass anonym att jag inte vill säga det. Men mitt bästa tips för er som står inför ett utbildningsval är att göra noggrann research på löneläget och arbetsmarknaden innan ni gör valet. I mitt fall hade jag flera tänkbara yrkesroller att plugga till, som alla låg inom mina intresseområden. Av dessa valde jag den utbildning som i förlängningen hade bäst löneläge.

Vid det här laget börjar jag också se vissa baksidor med att ha ett ansvarsfullt arbete. En baksida är att energin jag har över för privatliv är begränsad, eftersom det mesta av kreativitet och tankeverksamhet behövs på jobbet. När jag är ledig väljer jag ofta att lägga tiden på vila för att återhämta mig istället för på aktiviteter.

Under 2015 var jag på en fantastisk långresa i Asien. I övrigt har jag inte gjort några större utsvävningar, utan roat mig med mina vanliga hobbies som är relativt billiga. En hobby gick oväntat bra under året, till stor glädje för mig. Dock helt utan ekonomiska konsekvenser.

Föregående år både flyttade och lyxkonsumerade jag. Det medförde att jag missade mitt sparmål för 2014 totalt. I år skärpte jag mig rejält och passade på att slå personligt sparrekord. Totalt sparade jag 204 233 kr under 2015. Sparsumman är över mitt sparmål för året (som var 200 000 kr) och utgör  44% av min nettoinkomst. Sparkvoten i sig slog inget rekord i år, men bra ändå. I reda pengar har jag konsumerat ca 20 000 kr mer än vad jag budgeterat för, vilket sannolikt har med min långa resa att göra. I sparsumman ingår också utdelningarna vilka har återinvesterats.

Ungefär 20% av nysparandet har gått in i säkra placeringar och 80% till aktier under året. Det var absolut inte planen utan jag hade tänkt sätta in större delen till räntespar. Något som försvårades av att det inte fanns någon vettig ränteplacering när min räntefond till och med började backa, samt att börsen vände nedåt och skapade några köptillfällen. Överlag är jag dock nöjd med köpkurserna jag köpt till så det är ok ändå.

Under 2015 har jag avvecklat Google (vinst), Ratos (surdeg sen många år tillbaka, förlust) och bytt från SHB B till SHB A vilket innebar en försäljning av B-aktien.

Jag har under året köpt in aktier i några nya bolag. Colgate-Palmolive, General Mills, Procter & Gamble, Hufvudstaden, Castellum och Walt Disney. Samtliga med hopp om stabila framtida utdelningar även i sämre tider.

Tillgångarna var vid förra årets slut värda 1 036 601 kr och vid detta årets slut 1 265 112 kr. Jag nådde för fjärde året i rad mitt delmål för tillgångarna vilket denna gång innebar 1 200 000 kr! Målet för eget kapital (tillgångar minus skulder) var 1 112 000 kr och även det målet klarade jag med ett eget kapital på 1 170 837 kr. Nästa år siktar jag mot 1 500 000 kr i tillgångar och 1 424 000 kr i eget kapital. Eftersom jag tror att jag kommer kunna spara uppemot 20 000 kr i månaden under 2016 så kommer jag nå målet om börsen står still. Nu ligger det dock i börsens natur att inte stå still, och någon gång måste den röra sig nedåt. Vi får väl se om detta blir under 2016.

Utvecklingen för samtliga tillgångar (medräknat räntespar) under året var futtiga 2,34%. Om jag räknar in utdelningarna så var den totala utvecklingen 4,44%. Inget år som slagit index med andra ord. Inkomst av kapital såsom utdelningar under året var ca 21 767 kr och kapitalkostnader var ca 3 634 kr (skatt och courtage).

Min premiepension har gått upp 6% under året. Jag har fortfarande 75% ränta och 25% aktiefond. Som tur är hade jag en riktigt bra småbolagsfond som hjälpte mig att nå mot index.

Mina nyårslöften för 2015 och deras utfall:

* Spara minst 200 000 kr - avklarat!

* Bibehålla den flexibla amorteringen på CSN-lånet - avklarat!

* Höja lönen minst 15% - avklarat!

* Fortsätta trivas och utvecklas i jobbet - avklarat!

* Bli bättre på golf - ej avklarat, golf i regn är jättetråkigt.

* Ha en ordentlig semesterledighet - avklarat!

* Fortsätta med träning och cykling samt åka på min efterlängtade cykelsemester - delvis avklarat. Jag har tränat mycket, men inte cyklat och ingen cykelsemester.

2016 vill jag spara minst 240 000 kr, bibehålla den flexibla amorteringen på CSN-lånet, höja lönen minst 15%, fortsätta trivas och utvecklas i jobbet och träna samt ta hand om mig själv. Jag vill också bli bättre på löpning.

Gott nytt år, kära läsare! Nästa år blir spännande!

//Finanskvinnan