Näst sista svenska utdelningen i hamn

Nu har jag fått årets näst sista svenska utdelning från Ratos. Om sedvanligt säsongsmönster med dipp mot nya bottennivåer följer för aktien återstår att se.

För en del av utdelningspengarna jag fått in hittills har jag köpt lite dyr H&M på ca 345 kr. Jag har även köpt lite dyr SHB på ca 378 kr.

//Finanskvinnan

Sålt SEB Fastighetsfond

Jag hade en liten sudd SEB Fastighetsfond. Bestämde mig dock för att jag hellre vill öka i Hufvudstaden (som är ett litet innehav). Nu när jag väl har sålt så är Hufvudstaden alldeles för dyr istället.

Så jag avvaktar med mer Hufvudstaden, det blir räntefond så länge.

//Finanskvinnan

Tjänstepensionens betydelse ökar för mig

Till slut har jag jagat rätt på de sista kontrolluppgifterna avseende värdet på min pension per den sista december 2014.

Flera pensionsinstitut har slutat skicka ut papper, vilket är bra enligt mig. Det försvårade dock att få ihop allt eftersom jag väntade på de traditionella pappersbeskeden in i det sista.

Nästa år väntar jag tills röda kuvertet från Collectum kommer, sen kan jag gå in och plocka resten digitalt. Tyvärr har jag redan nu hunnit få ihop ett antal olika pensionslösningar hos olika institut, som jag inte får flytta ihop till samma konton på grund av rådande lagstiftning. Hur det kommer se ut när jag går i pension vågar jag knappt tänka på. Det är inte lätt att se helheten med 10-15-20 olika pensionskonton.

Som väl är kan jag åtminstone räkna ihop all tjänstepension, statlig pension och det privata pensionssparandet och summera det till en helhetsbild. Jag följer upp värde sista december varje år, samt insättning under året för varje konto. Aktuellt värde minus summan av insättningarna ger värdeutvecklingen.

Såhär har det sett ut de senaste tre åren.


Det som är tydligt är att tjänstepensionen kommer få större och större betydelse genom åren för min del. Jag har en relativt hög lön och så länge jag har det får jag bra med tjänstepension genom min arbetsgivare. Det ska bli intressant att se hur det utvecklar sig framöver.

Den dagen jag eventuellt minskar på jobbandet kommer jag behöva vara uppmärksam på pensionsläget, så att eventuellt uttag av kapitalet matchas mot det.

//Finanskvinnan

Bevakningsportföljer upphör

Tyvärr verkar Google Finance ha slutat hämta in utdelningar automatiskt. På grund av att det tar för lång att hålla koll på och uppdatera utdelningar manuellt så upphör jag med uppföljningen av mina bevakningsportföljer.

Exprimentet har varit riktigt intressant så länge det pågick.

Mina bevakningsportföljer (nu utan uppdaterade utdelningar) finner du här. Mer info om tanken bakom bevakningsportföljerna finner du här.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder april 2015


//Finanskvinnan