Utmaning: Hur agerar du om börsen går ner 15%?

Det är kaos med Grekland (igen) och börsen har dippat ner idag. OMXSPI slutade på -2,81%, 509,64.

Index är någon procent från att bryta igenom MA200, glidande medelvärde de senaste 200 dagarna, både i USA och i Sverige. D v s ett trendbrott, om än inte ett dödskors som jag felaktigt fick för mig.

Här kommer en utmaning för er som är vill, och har möjlighet att schemalägga era blogginlägg (t ex i blogger).

Vi låtsas att börsen 1 månad från idag har gått ner 15%. Det vill säga att OMXSPI onsdag den 29 juli 2015 står på 433,19.

Hur tror du att du har agerat under månaden som gått?

Hur mycket har din egen portfölj gått ner i procent och i kronor under månaden, tror du?

Hur tror du att börsen kommer röra sig kommande månader?

Och hur agerar du framåt?

Svara på frågorna och schemalägg blogginlägget så att det publiceras den 29 juli 2015.

Om en månad ser vi dels hur börsen gick, och dels hur du faktiskt agerade.

Givetvis kommer ett inlägg med mina egna svar på frågorna samt uppföljning om en månad.

PS - om du inte är bloggare får du gärna skriva en kommentar med tydligt avsändarnamn ändå, och följa upp om en månad.

//Finanskvinnan

Köpt Hufvudstaden och Castellum

Jag nyttjar de låga courtagen på marknaden för fullt och köpte några Hufvudstaden på ca 102 kr och Castellum på ca 116 kr. Jag ligger back omkring 10%-15% i båda innehaven. Det går utmärkt att köpa 1-5 aktier i ett bolag när marknaden är lite skakig. Då bränner du inte av alla likvider på samma gång och gör ändå "något" när det plötsligt börjar kännas som om aktierna är billiga(re).

Om någon vecka blir det ett större köp i Procter & Gamble. Förhoppningsvis kryper kursen nedåt tills dess. Den är på USD 80,49 för tillfället.

UPDATE

Jag plockade upp några PG på USD 78,20 runt månadsskiftet juni-juli. Helt ok!

//Finanskvinnan

Nytt bolag på väg in i portföljen

Procter & Gamble har i skrivande stund en direktavkastning om ca 3,35% på aktuell aktiekurs (USD 78,85). Utdelningen har höjts varje år de senaste 59 åren. Imponerande!

Jag kommer som vanligt börja med ett köp som jag tycker är lite dyrt för att "få igång" innehavet. Jag trivs med den metoden, hur dålig den än må vara. Sedan fyller jag på mer om/när kursen är lägre, vilket jag såklart gärna ser blir av framöver. Under 2014 köpte jag Walmart för över 60 000 kr, och fyllde även på med Coca Cola. 2015 kanske blir Procter & Gambles år. USD-kursen börjar krypa nedåt igen och ligger nu omkring 8,19 vilket är bättre vid köp än för någon månad sedan.

Sannolikt blir det ett köp omkring 10 000 kr med månadens sparande. Sparandet som för övrigt förs över till kapitalförsäkringar efter månadsskiftet juni/juli, då insättningar under årets andra halvår beskattas till hälften jämfört med under första halvåret.

PG delar ut fyra gånger om året och kompletterar mina befintliga kvartalsutdelare på ett närmast rörande sätt.

När jag har PG i portföljen kommer min utdelningsspridning under året se ut som nedan. Trevlig, om än med viss koncentration kring våren, med andra ord. Jag fick färga varannan rad grå så det framgår vilken månad som är vilken.

Månad Utdelningar
Januari WMT
Februari PG, (åter utl. skatt)
Mars AXFO, CAST
April KO, WMT, HUFV, SHB, SKA, RATO
Maj PG, H&M
Juni WMT
Juli KO
Augusti PG
September WMT
Oktober KO
November PG
December KO

Tack till Petrusko för hjälp och inspiration kring "Dividend carpet bombing" - det vill säga att skapa ett jämt flöde av inkomster i form av utdelningar. Det är inte alls dumt för oss som vill leva på utdelningar i framtiden.

//Finanskvinnan

Nya, fräscha courtage hos Nordnet!

Nordnet har verkligen tagit till stora åtgärder för att inte tappa konkurrenskraft gentemot andra banker den senaste tiden. Först var det Superfonderna utan avgifter och nu har de sänkt courtaget rejält. Just nu har Nordnet lika lågt som eller lägre courtage än Avanza. För t ex Finland och USA är Nordnet just nu billigare än Avanza!

Bra jobbat, Nordnet! Ni bidrar till att ge fler möjlighet att spara pengar i aktier.

Ett tips till både Nordnet och Avanza är att undersöka möjligheten till kapitalförsäkringar som är låsta en viss tid, t ex 10/25/30 år. Dessa skulle dels kunna vara intressanta för personer som vill pensionsspara och önskar att pengarna är inlåsta. Dels för barnspar om man vill försena uttaget till några år efter 18-årsdagen. Att utöka utbudet med fler produkter kan locka fler kunder.

En fördel för bankerna med låsta kapitalförsäkringar är att dessa då är låsta till banken. D v s lite större långsiktig intjäningschans på fonderna som ligger i dem. Det kan vara bra för intäktssidan, i dessa tider när fler och fler är "otrogna" mot sin bank.

//Finanskvinnan

Småsparare i ordets rätta bemärkelse

Tack vare den fantastiska funktionen =googlefinance(ticker;"shares") kan ett Google spreadsheet automatiskt hämta in antalet aktier i ett bolag.

Det betyder att jag nu snabbt och enkelt kan se hur stor ägarandel jag har i mina olika innehavsbolag.

Storägare är jag i Axfood, Ratos och Skanska. Om man med storägare menar ägare av 0,000146% till 0,000483% av aktierna.

Minst ägarandel har jag i Coca Cola och Walmart.

Aktie
Ägarandel i bolaget (i %)
Axfood0,00048265
Castellum0,00005848
Coca Cola0,00000623
H&M B 0,00001788
Handelsbanken B0,00001474
Hufvudstaden A0,00004419
Ratos B0,00035362
Skanska B0,00014609
Walmart0,00000413

Det kanske kan vara något inför kommande årsbokslut, att mäta hur ägandeandelen förändras.

//Finanskvinnan

Skattebonanza på väg in

Skattepengarna är på ingång för många. Mellan 8 och 12 juni ska pengarna vara inne på kontot för min del.

Jag får ca 3 000 kr tillbaka i år. Pengar som kommer gå till semesterkassan, kanske också till lite extra sparande.

 Får du pengar tillbaka?

Vad gör du i så fall med dem?

//Finanskvinnan

Bloggen omnämnd

Jag är en av flera bloggare som omnämns av Aftonbladet/Compriser på denna länk. Kul!

//Finanskvinnan

6 timmars arbetsdag, visst går det!

En populär politisk fråga just nu är 6 timmars arbetsdag. Vänstern driver frågan hårt och test görs inom vården bland annat. Som metod att öka upp ersättningsnivån för underbetalda yrken inom vård och omsorg tycker jag att det är en god idé. Som generell kostnadsökning för arbetsgivare tycker jag att det är ett katastrofalt dåligt förslag.

Visst kan det vara trevligt med kortare arbetsdag, eller rentav 4*8 timmars arbetsvecka. En till ledig dag i veckan alltså.

Frågan är varför det är en självklarhet att arbetsgivaren ska stå kostnaden? 20% ökade personalkostnader (i praktiken mer eftersom det tillkommer kostnader utöver lön, t ex tjänstepension) är inget en arbetsgivare kan klara av utan problem. Och om arbetsgivaren inte klarar av kostnaden finns inte jobbet kvar. Då blir det 0 timmars arbetsvecka. Med a-kassa, i bästa fall.

Vi har haft en reallöneökning utan dess like de senaste årtiondena. Pengarna har ofta använts till ökad konsumtion. Sällan ökat sparande. Och nu skriker man i högan höjd för att få jobba mindre men behålla lönen, så inte iphonen eller utlandsresan blir lidande. För att bibehållen konsumtion är en rättighet.

Vad anser jag då är en framkomlig väg för kortare arbetsvecka?

Jo, att förenkla för arbetstagare att söka tjänstledigt på deltid under säg ett år i taget. Idag kan föräldrar med barn upp till 8 år begära deltidsarbete, och det är också möjligt att ansöka om studieledigt enligt lag. En utökad  möjlighet till deltidsledighet upp till 20%-40% skulle förmodligen skapa fler jobbtillfällen, utan några större kostnader för arbetsgivaren. Kanske håller arbetstagarna några extra år i arbetslivet till följd av detta.

Vem står då för kalaset?

Arbetstagaren själv! Många av oss har varit studenter eller av andra anledningar levt knapert under någon tid. Det går. Det går att skära ner på konsumtionen om man verkligen vill. Inte för den som redan lever på existensminimum kanske, men för väldigt många av oss andra.

Vårt samhälle är på sätt och vis optimerat för att gå ner i arbetstid och lön, eftersom du får mindre skatteavdrag ju lägre lön du har.

Nedan följer en sammanställning över faktisk lön efter skatt vid olika lönenivåer för hel- och deltid (80%).

Sammanställningen är gjord med hjälp av ypperliga rakna.net. Där kan du själv räkna utifrån dina egna förutsättningar.

Skulle du klara att jobba 80% med din nuvarande lönenivå? Skulle du vilja göra det, om du hade möjlighet?

//Finanskvinnan

Kurslarm på aktier

I USA har vi ett gäng bolag som dels delar ut varje kvartal, dels har höjt sin utdelning år efter år efter år. Har bolaget höjt utdelningen minst 25 år i rad så kallas de dividend champions. Ett sådant bolag skulle förmodligen inte sänka sin utdelning om de inte stod på ruinens brant.

Här finns en bra dividend champion-lista i excelformat från dripinvesting.org som Ekonomisk Trygghet tipsade om (hurra för att RSS-feeden nu fungerar för Tradevenue). Listan uppdateras varje månadsslut med aktuella nyckeltal.

Jag la till några bolag på min larmlista i Avanza. För amerikanska aktier går det tyvärr inte att lägga in en stop loss-order som köper automatiskt när aktien når en viss nivå. Däremot går det bra att lägga till ett kurslarm så att jag får ett SMS eller mail när aktien når min önskekurs. En bra funktion, inte minst som amerkanska ordrar bara ligger en enda dag.

Just nu har jag följande kurslarm.


 Vi får se vad som blir ett köp, och i så fall när. Många aktier ligger en bra bit ifrån min önskade köpkurs.

Coca Cola och Walmart har jag redan. Procter & Gamble samt Colgate-Palmolive är liksom KO och WMT dividend champions.

Övriga har utdelning men jag vill inte betala lika mycket som för övriga. Några funderingar om de olika bolagen jag har på listan från er läsare?

Det vore väldigt trevligt att bygga på de kvartalsvisa utdelningarna och sprida inkomsterna över året framöver.

//Finanskvinnan

Olika slags betor (ej mat)

Investerarfysikern länkade till en intressant artikel om beta-värden på Twitter. Enligt denna vinner aktier med lågt betavärde i längden över aktier med högt betavärde. Information om vad betavärde är finner du här.

Jag har sedan några år tillbaka delvis tittat på beta-värden när det gäller vilka aktier jag ska investera i vid t ex högt värderad börs och lågt värderad börs.

Vid högt värderad börs, som nu, så köper jag lågbeta. Vid lågvärderad börs köper jag i alla mina innehavsbolag, men inte minst i högbeta. Ett gammalt blogginlägg om detta finns här.

Aktuella beta-värden för mina innehav:

Aktie Beta
Walmart 0,42
Axfood 0,47
Coca Cola 0,49
Hufv A 0,68
Castellum 0,70
H&M B 0,76
SHB B 1,10
Skanska B 1,12
Ratos B 1,44
Medel 0,80

Ratos är mer av en minnesbeta än en lågbeta.

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder juni 2015


//Finanskvinnan (som gillar "stupet" i diagrammet, det påminner mig om att ingen vet vad som händer imorgon)