Uppdaterade önskekurser på inköpslistan

Mina tidigare önskekurser är nu flera år gamla och det är dags för en uppdatering.

Jag tittade rakt av på aktuell direktavkastning och satte inköpskurser vid 5%, 6% och 7% för svenska aktier.

För amerikanska aktier satte jag inköpskurser vid 4%, 4,5% och 5% direktavkastning.


Min plan är att köpa för ca 5 000 kr vid den första köpnivån, ca 10 000 kr vid den andra köpnivån och ca 15 000 kr för den tredje köpnivån.

Önskelistan är de köp som jag "måste" göra. Stoplossordrar kommer läggas automatiskt för de aktier det är möjligt för om en nivå uppnås.

Utöver önskelistan köper jag ibland aktier dyrare, om jag känner för det.

//Finanskvinnan

Rensar i bevakningslistan

Eftersom jag har en hel del likvider igen så har jag ingen ursäkt att inte köpa på kurslarm längre, oavsett kredit. Däremot tittade jag igen på min bevakningslista och tog bort Dunkin Brands (kort utdelningshistorik) och Realty Income (förstår inte riktigt hur det funkar och bör därför hålla mig borta).

Jag har köpt några få Colgate-Palmolive på strax över USD 60 för att starta igång innehavet. Hade jag köpt på mitt kurslarm hade jag fått dem för 55. Köpte även några General Mills på omkring USD 55.

//Finanskvinnan

Avslutat Ratos

Jag har varit aktieägare i Ratos i ett antal år. Till och från har jag funderat på att sälja då jag varit missnöjd med utvecklingen i aktien. Den kraftigt minskade utdelningen för några år sedan var egentligen droppen. Jag bestämde mig då för att se hur bolaget verkade utvecklas framåt.

När aktien ständigt når nya bottnar på grund av dåliga rapporter och nyheter trots en till synes oövervinnerlig tjurmarknad i +5 år så känner jag att det finns bättre investeringar för min del, inte minst aktier med bättre utdelningsstabilitet.

Så här roligt har vi prövade Ratos-ägare haft det under de senaste åren (graf från Avanza):


Vid försäljningen låg jag ungefär 30% back mot GAV, vilket innebär omkring 27 000 kr i reda pengar.

Genom åren har jag fått utdelningar på totalt 18 300 kr från Ratos.

IRR 2007 till 2015 landade på -4,09%.

Pengarna jag fått loss hoppas jag kunna köpa svenska och amerikanska kvalitetsaktier för framöver.

Det ingår i min strategi att inte sälja aktier på grund av börsrörelser. Däremot säljer jag om jag tappar tron på ett innehav för gott. Det betyder att Ratos sannolikt inte kommer ta plats i portföljen igen. Min tanke i samband med börskraschen häromdagen bekräftade för mig att jag har funderat på att avveckla Ratos länge nog nu.

//Finanskvinnan

Lärdomar från gårdagens snabba krasch

Det har gått en dag sedan gårdagens snabba krasch på börsen, vilken för min del medförde både panik och eufori.

Jag kände mig som om jag någorlunda hade läget under kontroll, och kunde se objektivt på situationen. I efterhand var/är jag oerhört nöjd med de fyndpriser jag fick Walmart och Procter & Gamble för.

Trots detta begick jag ett jättemisstag.

Tre av mina kurslarm utlöstes. Jag hade redan handlat för större delen av månadssparandet och hade bara lite pengar kvar. Jag köpte aktier i två av bolagen som larm utlösts för, för slanten jag hade kvar. Det tredje hade jag inga pengar kvar likvid till att köpa. Så det verkar väl rimligt?

Men! Det är ju detta system jag har tränat mig för sedan finanskrisen att hantera även under brinnande börskrasch. En köpkurs uppnås och då ska jag köpa. Oavsett vad. Jag har köpkursen av en anledning. Det vill säga att jag verkligen vill köpa till den kursen.

Trots att köpkurser uppnåddes under gårdagen fegade jag alltså ur, och köpte inte så mycket som jag borde ha gjort. Och mycket väl kunde ha gjort - med krediten jag har kopplad till mitt konto!

Hela poängen med att ha kredit är för min del att jag ska kunna köpa aktier även om det tar en dag eller två att föra över likvider från räntekontot.

Nåväl. Jag köpte några PG idag för pengar jag kommer föra över från räntesparandet. Bara för att påminna mig själv om hur jag ska göra enligt strategin.

Det här problemet "kan" inte uppstå med svenska aktier, eftersom en automatisk order läggs via stop loss när min önskekurs nås. Då blir det ett köp vare sig jag vill eller inte. Men det kan uppstå med utländska aktier som stoplossar inte fungerar att lägga för.

Att inte snåla med köp när mina köpkursar väl nås är en viktig lärdom från igår.

Den andra lärdomen är det kanske är dags för mig att avveckla Ratos. Jag har haft aktien i ett antal år och varit missnöjd en längre tid. Min första tanke när börsen kraschade igår var "Varför har jag kvar Ratos, varför har jag inte sålt av den?". Jag är inte så sugen på att se den krascha ned mot nya bottnar utan vill prioritera andra innehav.

Jag ska fundera ett varv på om det är dags att sälja Ratos för gott.

//Finanskvinnan

Börskrasch

Idag rasade börser runt om i världen. OMXSPI stannade på -4,5%. Många av USA-aktierna öpnade på 10% ner.

Kurslarm utlöstes för Walmart, Procter & Gamble och även Colgate-Palmolive. Jag hade några månadsparslantar kvar efter mitt olyckligt timade aktieköp förra veckan, och fyllde på med fler Walmart á USD 63 och Procter & Gamble á USD 68,40. Colgate-Palmolive hade jag inte pengar nog att köpa utan jag avvaktar med att ta in den i portföljen ett tag.

Jag fick se min aktieportfölj minska med 27 000 kr under dagens gång. 27 000 kr. På en enda dag. Det är mycket pengar! Som väl är har jag inte realiserat någon förlust förrän jag säljer.

Jag tackar min lyckliga stjärna för att jag kunnat stå emot köpsuget och har nästan hälften av tillgångarna i räntesparande. Hade jag varit fullinvesterad i aktier så hade jag gått 50 000 kr back på en enda dag.

Framöver räknar jag iskallt med ytterligare börsnedgång. Och köplägen som blir bättre och bättre för varje månad. Tiden att flytta sparande från ränta till aktier är inte här ännu. Möjligen är tiden att köpa aktier för hela månadssparandet här. Kanske kan det bli köp av Starbucks och Disney framöver?

Aktuella aktiekurser och direktavkastning för innehav och bevakningar just nu (valutakursen för USD är 8,29 SEK för tillfället):

-->

AktieAktuell kursDiravk % aktuell
Axfood132,603,21%
Castellum115,303,99%
H&M B 326,502,99%
Handelsbanken B118,604,92%
Hufvudstaden A105,302,75%
Ratos B48,556,69%
Skanska B156,604,31%
Coca Cola38,363,44%
Procter & Gamble69,813,78%
Walmart64,903,02%Colgate-Palmolive62,352,44%
Dunkin' Brands49,592,10%
Walt Disney96,941,19%
Realty Income46,474,91%
Starbucks50,761,26%
General Mills55,123,19%

//Finanskvinnan

Ny sparekonom till Nordnet

Min höst rivstartade efter semestrarna och jag har halkat efter i poddlyssnandet. Det är alltid väldigt roligt när det händer, och det samlas som en buffé av poddar i mobilen.

Nu är jag framme vid dagens avsnitt, nummer 93, av Nya Sparpodden i vilken Günther Mårders efterträdare Joakim Bornold presenterades. Kul! Det är stora (och trasiga) skor att fylla efter Günther men ska säkert bli riktigt bra.

Efter introt av nya sparekonomen gav DI:s analytiker Ulf Petersson sina tre bästa aktietips:

Small cap: Retail and Brands (RNB), tror den är över 18 kr i augusti 2016. Dagens kurs är 14,15 kr.

Mid cap: Clas Ohlson, tror den är över 180 kr i augusti 2016. Dagens kurs är 157,00 kr.

Large cap: Telia Sonera, tror den ger 6% direktavkastning framöver. Dagens kurs är 48,75 kr.

Det ska bli intressant att se tipsen har utvecklats om ett år. Jag har tagit för vana att följa upp aktietips från experter när tillfälle bjuds. 

Det är ett led i mina studier på ämnet "är det möjligt att förutsäga börsens utveckling". Jag är ännu så länge säker på att jag själv inte kan det, men hur är det med våra experter?

Kan aktieexperter och analytiker förutsäga utvecklingen för börsen eller enskilda aktier?

Och om de inte kan det, varför ingår det i deras arbetsuppgifter att göra det?

//Finanskvinnan

Köpt amerikanskt

Walmart levererade en trist rapport igår och gick ner 3%. Jag passade på att för-köpa för månadsparandet och slog till på ett antal Walmart á USD 68,60 och några Procter & Gamble á USD 72,70. Dessutom köpte jag några Castellum á 126 kr.

Dollarn kostar ungefär 8,50 kr idag. Det innebär att mina Walmart gick på ungefär 8,50*68,60=583,10 kr styck.

Dyrt jämfört med tidigare köp, trots att dessa ibland skett på aktiekurs som varit tio dollar lägre.

Totalt blev det aktieköp för omkring 10 000 kr. Resten av månadssparandet får gå till räntefond.

//Finanskvinnan

VQ

Vardia, denna småspararnas nemesis till förhoppningsaktie, faller mot nya bottnar. Precis som i fallet HQ 2010 kunde det blir värre. Och värre.


Jag minns tillbaka på tiden som aktieägare i HQ och kommer väl ihåg alla känslor jag hade. Vardia och HQ börjar blandas ihop i mitt medvetande. Ett nytt krisbolag har formats, VQ.

Jag lider med alla aktieägare i Vardia, inklusive Mats Qviberg med sitt Öresund som gick in hårt i Vardia.

Ja, kanske lider jag speciellt med Mats Qviberg.

Cred till Aktiefokus och Aktieingenjören som har tagit upp kampen mot Vardias ledning. Aktievism. Många småsparare blir starka tillsammans.

Några småsparare, i det fall de mår dåligt, kanske skulle överväga att ta förlusten och försöka gå vidare i livet i detta läge.

Jag sålde alla mina HQ i juni 2010, såklart efter att först ha fyllt på med några fallande knivar. Det visade sig vara klokt i efterhand. Och jag kunde gå vidare efter förlusten.

Aktiefokus-Kenny har sammanfattat händelseförloppet i Vardia på ett föredömligt pedagogiskt vis här.

//Finanskvinnan

Byte räntefond och GIS

En läsare påminde mig om problematiken med risk i räntefond. Det är säkrare (givet insättningsgaranti) med sparkonto.

Ett gammalt blogginlägg hos Cornucopia om risk med korta räntefonder finns här.

För att minska risken något bytte jag Spiltan högräntefond mot Spiltan räntefond Sverige. Om banker kraschar och till exempel bolånekrediter blir värdelösa kommer även räntefond Sverige sannolikt drabbas. Jag bedömer personligen risken som liten, men alla måste fatta sina egna beslut.

Jag har också tagit in General Mills, GIS, i min bevakningslista. Bolaget delar ut kvartalsvis och känns intressant. De har inte sänkt utdelningen på över 100 år. Jag köper förmodligen framöver.

//Finanskvinnan

Sparkvot

En person på Twitter lanserade #sägdinsparkvot. Eftersom jag inte har barn samt har en relativt hög inkomst så är sparkvot lite av en paradgren för mig. Eller borde vara, i alla fall. Å andra sidan är jag ensamboende och får betala boendekostnaderna själv.

Uppföljning av sparkvot sedan bloggstart visar att jag fallerade brutalt förra året. I år är jag dock på banan igen och ligger hittills på 44% sparkvot för året.

När jag startade bloggen hade jag en låg lön, ca 18 000 kr brutto och ca 14 400 kr netto. Eftersom jag då var sambo så kunde jag spara nästan hälften av nettoinkomsten.

Inkomst och civilstånd är två saker som kan påverka möjligheten till en hög sparkvot.

I min nettoinkomst ingår utdelningar, friskvårdsbidrag, tidigare CSN-lån och andra inkomster utöver ren nettolön.

År: Snitt inkomst (netto) /mån: Snitt spenderat/ mån: Snitt spar /mån: Andel sparat
2007 14 401 7 539 6 862 48%
2008 15 447 10 973 4 474 29%
2009 17 146 12 830 4 316 25%
2010 22 244 13 305 8 940 40%
2011 23 855 16 973 6 882 29%
2012 26 805 15 192 11 614 43%
2013 27 761 15 151 12 609 45%
2014 32 402 24 864 7 538 23%
2015 40 077 22 622 17 455 44%

//Finanskvinnan

Tillgångar/skulder augusti 2015


För tillfället över årsmålet för 2015,  1 200 000 kr. Kvar på året är 5 månader med ett totalt beräknat nysparande på ca 82 500 kr.

Det betyder att jag "har råd" att aktierna går ner ca 100 000 kr utan att jag missar målet.

//Finanskvinnan