Stoploss-order utlöst och psykets begränsningar

SHB gick ner till omkring 97 kr, vilket innebär 6% direktavkastning förutsatt att föregående års utdelningsnivå bibehålls.

Detta medförde att den andra stoplossköpordern för SHB lades automatiskt nyligen. Ett köp om ca 10 000 kr gjordes. Den första stoplossordern utlöstes på 5% direktavkastning och köpte för ca 5 000 kr.

Aktien har gått ner ungefär 30% sedan toppen 142 kr för ett år sedan. En graf (från Avanza) över aktiens utveckling de senaste tre åren ser du nedan.


När mitt stoplossköp gick igenom hade jag ångest. Då jag har kredit på kontot så vet jag att ordern kommer gå igenom om den väl läggs, det kommer inte saknas pengar att köpa för. Ångesten kom sig av att jag var tämligen övertygad om att börsen skulle fortsätta ner och att jag hade gjort en bättre affär om jag hade väntat med att köpa.

Trots detta så tog jag inte bort stoplossen, och ordern gick igenom.

Det jag fick påminna mig om är att jag inte investerar i försök att tima upp- och nedgångar. Jag investerar när direktavkastningen ser attraktiv ut för aktien. Mina stoplossköp har jag lagt in därför att jag vet att jag verkligen vill göra köp till dessa nivåer, egentligen. Psyket hindrar mig från att förstå det när tillfället väl inträffar. Därför behöver köpet göras utan att jag aktivt lägger ordern.

Mitt psyke säger till mig att "fly" när börsen kraschar, d v s att inte kasta in mer pengar i brasan.

Och omvänt säger psyket till mig att jag måste passa på att köpa för att inte missa köplägen när börsen sedan går upp igen. När SHB kostade 97 kr och jag köpte för 10 000 kr så var min upplevelse att jag gjorde ett dåligt köp och att jag inte borde ha lagt en så stor autoorder.

Idag när SHB gick upp flera procent och kostar 102,50 kr så var min upplevelse att jag verkligen borde passa på och köpa mer. Så jag inte missar tåget.

Det är just på grund av att jag vet om att mitt psyke spökar som jag har stoplossköp och "sälj aldrig långsiktiga innehav" som regler. Annars skulle jag väl sälja allt på börskraschdagarna, för att sedan köpa tillbaka i panik när aktien gått upp några procent igen. Ett säkert sätt att krympa ner tillgångarna till ingenting.

Just nu sitter jag med ca 60% aktier och 40% likvider. Den här månaden kommer jag spara strax över 20 000 kr. Jag kan inte bestämma mig för om jag ska lägga dem likvid i väntan på mer nedgång, eller utdelningsmaximera och köpa Castellum, Skanska eller mer SHB. Tankar/tips mottages tacksamt.

//Finanskvinnan