Köp i januari

Under januari köpte jag aktier för över 30 000 kr. En stor köpsumma för att vara jag.

Fortsätter det ner så köper jag mer. Egentligen borde jag klara att hålla bättre i månadssparandet, lyckas jag sätta in 20 000 kr i månaden så räcker det mer än väl att fördela till en eller ett par aktieköp den månaden.

Om fler stoplossköp börjar utlösas så kan det bli aktuellt att flytta pengar från räntesparande.

AktieMedelkurs vid köpKöpsumma SEK
Castellum 121 5 782
General Mills Inc 55 7 034
Handelsbanken A 101 13 531
Hennes & Mauritz B 285 5 688
Walt Disney Co 102 1 757

//Finanskvinnan

Månadsköpen avklarade

Det blev lite General Mills på ca 55 USD och lite Castellum på ca 123 kr. Jag kommer sannolikt lägga ca 10 000 kr på aktier denna månaden, och kan göra ett till mindre köp om jag skulle vilja.

//Finanskvinnan

Stoploss-order utlöst och psykets begränsningar

SHB gick ner till omkring 97 kr, vilket innebär 6% direktavkastning förutsatt att föregående års utdelningsnivå bibehålls.

Detta medförde att den andra stoplossköpordern för SHB lades automatiskt nyligen. Ett köp om ca 10 000 kr gjordes. Den första stoplossordern utlöstes på 5% direktavkastning och köpte för ca 5 000 kr.

Aktien har gått ner ungefär 30% sedan toppen 142 kr för ett år sedan. En graf (från Avanza) över aktiens utveckling de senaste tre åren ser du nedan.


När mitt stoplossköp gick igenom hade jag ångest. Då jag har kredit på kontot så vet jag att ordern kommer gå igenom om den väl läggs, det kommer inte saknas pengar att köpa för. Ångesten kom sig av att jag var tämligen övertygad om att börsen skulle fortsätta ner och att jag hade gjort en bättre affär om jag hade väntat med att köpa.

Trots detta så tog jag inte bort stoplossen, och ordern gick igenom.

Det jag fick påminna mig om är att jag inte investerar i försök att tima upp- och nedgångar. Jag investerar när direktavkastningen ser attraktiv ut för aktien. Mina stoplossköp har jag lagt in därför att jag vet att jag verkligen vill göra köp till dessa nivåer, egentligen. Psyket hindrar mig från att förstå det när tillfället väl inträffar. Därför behöver köpet göras utan att jag aktivt lägger ordern.

Mitt psyke säger till mig att "fly" när börsen kraschar, d v s att inte kasta in mer pengar i brasan.

Och omvänt säger psyket till mig att jag måste passa på att köpa för att inte missa köplägen när börsen sedan går upp igen. När SHB kostade 97 kr och jag köpte för 10 000 kr så var min upplevelse att jag gjorde ett dåligt köp och att jag inte borde ha lagt en så stor autoorder.

Idag när SHB gick upp flera procent och kostar 102,50 kr så var min upplevelse att jag verkligen borde passa på och köpa mer. Så jag inte missar tåget.

Det är just på grund av att jag vet om att mitt psyke spökar som jag har stoplossköp och "sälj aldrig långsiktiga innehav" som regler. Annars skulle jag väl sälja allt på börskraschdagarna, för att sedan köpa tillbaka i panik när aktien gått upp några procent igen. Ett säkert sätt att krympa ner tillgångarna till ingenting.

Just nu sitter jag med ca 60% aktier och 40% likvider. Den här månaden kommer jag spara strax över 20 000 kr. Jag kan inte bestämma mig för om jag ska lägga dem likvid i väntan på mer nedgång, eller utdelningsmaximera och köpa Castellum, Skanska eller mer SHB. Tankar/tips mottages tacksamt.

//Finanskvinnan

Köpt Castellum och General Mills

Börsen fortsätter nedåt och jag köpte lite mer Castellum samt General Mills, för några tusen. Om SHB A går ner ytterligare 3,5% så kommer jag göra ett större köp på ca 10 000 kr.

//Finanskvinnan

Köpt lite mer H&M och SHB

Eftersom börsen var så svajig efter årsskiftet så la jag några utifall-att-ordrar. En utifall-att order är att jag först tänker köpa aktier för en liten peng till aktuell kurs. Sen ångrar jag mig och lägger en order som är 5 % - 10 % lägre än aktuell kurs och tänker att det är bättre att jag lugnar mig, ifall kursen går ner. Om kursen dyker ner så går ordern igenom.

Jag la tre utifall-att-ordrar i Castellum, H&M och SHB varav H&M (279 kr) och SHB (104 kr) gick igenom. Storleksordningen på en sådan order brukar vara ett par tusen nu med låga courtage.

Fördelen med utifall-att-ordrar är att det alltid känns bra när de går igenom. Nackdelen är att jag ångrar mig massor ifall de inte går igenom, därför att börsen vänder tvärt upp igen.

SHB närmar sig för övrigt min andra stop loss-köpnivå. Direktavkastningen är på omkring 5,5%, ifall utdelningen bibehålls nästa år.

I USA börjar jag snegla på att köpa mer General Mills. Får se om det blir ett köp när nästa månadsspar kommer in på kontot.

//Finanskvinnan

Så räknar du ut GAV - uppdaterad

2010 gjorde jag ett blogginlägg om hur man kan räkna fram GAV i excel. Sedan dess har jag lagt till ett antal fler parametrar som gör att jag kan få fram lite all möjlig kul statistik. Korrekta datumformat innebär att det går att gruppera datumen till till exempel månader, kvartal eller år i pivottabeller i excel.

Jag har en liknande sammanställning även för utdelningar där jag har med valutakurs, eventuell dragen källskatt, splitkvot, direktavkastning mot GAV samt aktiekurs utdelningsdag och utdelningsfrekvens.

Numer har jag nedanstående kolumnrubriker för aktietransaktioner, som jag tycker fungerar bra.


-->

Kolumn- rubrikerPrio?Beskrivning
DatumNödvändigVar noga med att skriva i ett korrekt datumformat som excel känner igen som datum, t ex 2014-01-04.
NamnNödvändigNamnet på värdepappret/aktien.
ÅtgärdNödvändigOm du köpt eller sålt.
Antal NödvändigAntal av värdepappret, lägg in formel som gångrar antalet med splitkvot i separat kolumn för att bli korrekt vid framtida splitar.
KursNödvändigKurs vid transaktion. Lägg in formel som delar med splitkvot i separat kolumn för att bli korrekt vid framtida splitar.
BeloppNödvändigAntal gånger kurs, blir ursprungsvaluta.
Courtage SEKNödvändigBetalt courtage för transaktionen.
Split-kvotNödvändigÄr 1 vid varje transaktion. Om t ex Axfood splitas i 4 så läggs splitkvot 4 in på alla Axfoodtransaktioner innan spliten. Köpkurs och antal blir då korrekt om rätt formel har lagts in som inkluderar splitkvot.
ValutaNödvändigVilken valuta transaktionen handlats i.
Valutakurs vid köpNödvändigValutakurs mot din valuta vid transaktionen.
Styckpris SEKNödvändigKurs gånger valutakurs vid köp.
Belopp SEKNödvändigBelopp gånger valutakurs vid köp.
BankBra att haVilken bank/mäklare transaktionen gjordes hos.
KontotypBra att haVilket konto transaktionen gjordes i, för den som har flera. T ex VP-konto, ISK1.
VP-typBra att haOm det är aktie, fond eller annat instrument. Bra för den som t ex vill kunna jämföra aktier vs fonder.
TickerBra att haJag använder det för att letarad/vlookup mot importerade aktiekurser från ett publikt google doc.
Aktuell kursBra att haAnvänd letarad/vlookup för att hämta in aktuell kurs som du importerat till excel, t ex från google docs.
Aktuell valutakursBra att haAnvänd letarad/vlookup för att hämta in aktuell valutakurs som du importerat till excel, t ex från google docs.
Utveckling % sen köp (i SEK)Bra att haGångra aktuell kurs med aktuell valutakurs, dela detta med styckpris SEK för transaktionen.

För dig som nyss har börjat med aktier är det bara att sätta igång, valutakurs och courtage är för alltid förlorat om du senare skulle byta bank. Och det är i alla fall enligt min mening väldigt värdefullt att få med valutaeffekten eftersom den har stor betydelse.

//Finanskvinnan